2.1.2007

2.1.2007 10:02 | Autor: redakce

Meteorologické zajímavosti roku 2006

21. března skončila astronomická a také skutečné zima, která byla vůbec tou nejdelší a na sníh nejbohatší za posledních 60 let. Mimořádné bylo především dlouhodobé setrvání sněhu právě až do druhé poloviny března. Podle měření na stanici Praha-Ruzyně byl letošní březen s průměrnou měsíční teplotou 1,2 °C v pořadí desátým nejchladnějším od roku 1961. Nejsilnější mráz letošního března zaznamenali v Černé v Pošumaví 8. března a to -21,1 °C. Zároveň byl březen na našem území velmi vlhký, přičemž bylo zaznamenáno na většině území 150 až 250 % běžného měsíčního srážkového úhrnu. Březen se vyznačoval také rychlými změnami teplot. Ještě v sobotu 25.března byly průměrné denní teploty 1 až 2 °C pod dlouhodobým normálem, v neděli vystoupily v západních Čechách o 3 °C nad normál a v pondělí 27.března již nejvyšší denní teploty lámaly dlouhodobé rekordy. V Českých Budějovicích naměřily 22,2 °C, a tak byl překonán teplotní rekord z roku 2003 o 1,9 °C. Rovněž v Praze – Klementinu byl překonán teplotní rekord. Naměřily zde 20,8 °C a rekord z 27. března roku 1974 byl překonán o 1,5 °C. Vysoké teploty a dešťové srážky způsobily rychlé odtávání sněhové pokrývky a tím i vzestupy hladin všech sledovaných toků.
Meteorologicky velmi zajímavý měsíc březen se rozloučil přeháňkovým počasím a na 28 meteorologických stanicích (z celkových 104) byly zaznamenány 31. března dokonce bouřky, které byly doprovázeny silným větrem, který v nárazech místy dosahoval 20 až 25 m/s, na Milešovce 28 m/s a v Mokošíně (Pardubický kraj) dokonce 30 m/s.

Velmi příjemné, skoro letní teploty přinesl první květnový týden, to se odpolední maxima vyšplhala až na 23 °C, a nejnižší ranní teploty ani v horských oblastech neklesaly pod bod mrazu.

Na konci června došlo kombinací výskytu přízemní studené zvlněné fronty a výškové brázdy k extrémním srážkám na jihu Českomoravské vrchoviny. V průběhu noci spadlo až více než 120 mm srážek (Slavonice), které způsobily na horní Dyji již druhou stoletou povodeň, která svým kulminačním průtokem překonala tu z března 2006.

Červenec roku 2006 se zapíše do historie jako jeden z nejteplejších a srážkově nejchudších letních měsíců. Celkem přinesl 20 tropických dní (dny s teplotou přes 30 °C) do Čech, a na Moravu a Slezska dokonce 21 dní. Tropické teploty vrcholily 27.7., kdy v Doksanech kulminovaly na 37,4 °C, přičemž teplota na přímém slunci byla samozřejmě ještě výrazně vyšší. V Praze-Klementinu bylo 20. července naměřeno 34,3 °C a tím byl o jednu desetinu stupně překonán dosavadní „již hodně vousatý“ teplotní rekord z roku 1865. Rovněž v Praze-Libuši (kde doposud platil teplotní rekord 33,8 °C z roku 1998) byl překonán rekord a to o 1,1 °C. Od soboty (29.7.) se už horka zmírňovala a studená fronta s sebou přinesla déšť a bouřky, ale ani ty nepřerušily trvající sucho.
Přestože se v červenci vyskytly i tropické noci (kdy teplota celou noc nepoklesne pod 20 °C), byly naopak zaznamenány i teploty kolem 3 °C, když 14.7. v Šindelové na Karlovarsku rtuť teploměru poklesla až na 2,7 °C. Významný srážkový deficit vedl k tomu, že především svrchní vrstva půdy byla velmi suchá a proto bylo nebezpečí škod způsobených extrémním suchem a vzniku požárů.
Tropické teploty panovaly nejen u nás, ale i v severozápadní Evropě, u Středozemního moře, a také například na severovýchod od Uralu, hluboko za polárním kruhem. Až k 70 stupni severní zeměpisné šířky do oblasti Severosibiřské nížiny a Tajmýrského poloostrova proudil od jihovýchodu velmi teplý vzduch a tak nejnižší noční teploty zde neklesaly pod 20 °C a nejvyšší denní šplhaly přes 30 °C.

Jasné dny s tropickými teplotami jako by skončily spolu s červencem. První srpnový týden s sebou přinášel velkou oblačnost a vydatné srážky. Ranní teploty klesaly k 10 °C, v horských oblastech bylo ještě chladněji. Přes naše území přecházela frontální vlna a počasí nad střední Evropou zůstávalo v oblasti nízkého tlaku vzduchu, což bylo příčinou intenzivních trvalých dešťů, které přinášely vydatné srážky postupně na celé naše území. Od pátku 4. srpna do sobotního rána napršelo v Krkonoších místy i přes 60 mm srážek za den (Labská bouda 60 mm, Luční bouda 85 mm). Nejvyšší srážky však byly zaznamenány až 7. a 8. 8., kdy v nejvyšších polohách Krkonoš vypadlo až kolem 200 mm za 24 hodin. Následkem extrémních dešťových srážek došlo k dosažení 3. stupňů povodňové aktivity na horním Labi a Jizeře. Přitom na Labi se vyskytla 100letá povodeň.

Velmi teplé bylo rovněž září, které například do Prahy přineslo celkem 26 dnů, kdy byly odpolední teploty vyšší jak 20 °C, z toho 10-krát se vyšplhaly až k letní hodnotě 25 °C. A podle statistiky bylo letošní září nejteplejší od roku 1961.

Také říjen byl celkově teplý a suchý, s průměrnou měsíční teplotou vzduchu (10,4 °C) o 2,1 °C teplejší než je dlouhodobý normál a od roku 1961 se tak stal v pořadí pátým nejteplejším.

Hned 1. listopadu začalo v horských oblastech sněžit. Studené severozápadní proudění přineslo první sněhové srážky v pátek (3.11.) také do nížin. O prvním listopadovém víkendu leželo na Lysé hoře 22 cm, Šeráku 17 cm, na Sněžce 11 cm a v Peci pod Sněžkou 12 cm sněhu. V prvních velmi chladných listopadových dnech byla průměrná teplota až o 7 °C nižší než je dlouhodobý průměr.

Podzim 2006 byl celkově nejteplejším od roku 1961. Průměrná teplota za měsíce září, říjen a listopad dosáhla 10,8 °C, což je 2,6 °C nad dlouhodobým průměrem. Dosud nejteplejší podzimní měsíce byly v roce 2000, kdy se průměrná teplota pohybovala 1,9 °C nad dlouhodobým průměrem.

Prosinec byl většinou také teplotně nadprůměrný a vyznačoval se především tím, že nepřinesl téměř žádné sněhové srážky.

Ing. Dagmar Honsová, Meteopress, s.r.o.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...