5.3.2007

5.3.2007 10:05 | Autor: redakce

Teplotní rozdíly
Následující březnový týden slibuje odpolední teplotu až na 15 °C, po ránu ale teplota vzduchu bude klesat ještě k 0 °C. Právě jarní měsíce jsou charakteristické relativně velkou denní teplotní amplitudou, tedy rozdílem nejnižší a nejvyšší denní teploty. Minimální teplota bývá zpravidla naměřena asi půl hodiny po východu slunce, což je důsledek ochlazování povrchu dlouhovlnným vyzařováním. Během noci funguje takzvaná negativní energetická bilance, čili teplo, které se během dne akumulovalo v zemském povrchu vyzařuje v podobě dlouhých vln zpět do atmosféry a uniká do výšky. Tím se samozřejmě ochlazuje povrch země i nižší vrstvy atmosféry. Naopak po východu Slunce zaznamenáváme výrazný vzestup teploty vzduchu do maxima mezi 13. a 16. hodinou, podle ročního období.
Samozřejmě denní rozdíl teploty vzduchu ovlivňují i další faktory. Velký význam má zejména oblačnost a vlhkost vzduchu. Čím více vodních částic vzduch obsahuje, tím menší jsou rychlosti změny jeho teploty. Proto také vzduch v noci rychleji chladne při jasné obloze, a ve dne se v takovém případě naopak rychleji prohřívá. Denní amplituda tedy bude spíše větší při malé oblačnosti.
Dalším faktorem jsou výměny vzdušných hmot cirkulací vzduchu. Přechody front samozřejmě naruší typický denní chod. Při přechodu teplé fronty v noci může dojít k situaci, kdy nejnižší noční teploty budou naměřeny již před půlnocí, naopak studená fronta během dne může znamenat, že dopolední teploty již odpoledne nebudou překonány.
Roční chod teploty vzduchu je v naší zeměpisné šířce nejvíce ovlivněn ročním obdobím – s červencem, jako nejteplejším měsícem, jehož teplota se pohybuje kolem 18 °C. Vliv nadmořské výšky na roční chod teploty vzduchu se velmi dobře projeví porovnáním dubnových a říjnových teplot. Ve vyšších polohách je podzim teplejší než jaro, jelikož delší trvání sněhové pokrývky na jaře znatelně snižuje teploty vzduchu. Například v jižní části Moravského krasu dochází na jaře ke dřívějšímu a intenzivnějšímu oteplení (rozdíl v průměrné teplotě dubna mezi jižní a severní částí je 2,5 °C, kdežto na podzim nejsou rozdíly v teplotách významné).
Také tento týden naváže na denní průměrnou teplotu, která spíše odpovídá obvyklým hodnotám z poloviny dubna. V úterý bude převážně polojasno, během dne očekáváme od západu přibývání oblačnosti, ráno a dopoledne pozor na mlhy. Ranní teploty budou v intervalu 3 až -1 °C, odpolední 10 až 14 °C. Na horách se teplota vzduchu bude pohybovat kolem 8 °C. Ve středu bude oblačno, na Moravě a ve Slezsku ještě dopoledne i polojasno. Odpoledne a večer se místy vyskytnou srážky. Nejnižší ranní teplota se bude pohybovat od 6 do 2 °C. Odpolední teplota pak od 11 do 15 °C. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami. Ranní teplota klesne k 8 až 4 °C a denní vystoupí k 9 až 13 °C. V pátek bude oblačno až polojasno. Ojediněle přeháňky. Nejnižší ranní teplota se bude pohybovat od 4 do 0 °C a odpolední v intervalu 8 až 12 °C. Také sobota by ještě měla být ve znamení oblačné až polojasné oblohy s ojedinělými přeháňkami. Od neděle do úterý očekáváme polojasno až skoro jasno, jen po ránu mlhy. Nejnižší ranní teplota se bude pohybovat od 8 do 3 °C a odpolední od 8 do 13 °C.

Ing. Dagmar Honsová
Meteopress

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...