PŘED 92 LETY BYLO V GLASGOW -44 °C

19.12.2016 9:31 | Autor: Jan Horák

-27,2 °C, Braemar, východní Skotsko, 10. leden 1982, ale také Altnaharra, severní Skotsko, 30. prosinec 1995. Pakliže se náhodou ptáte, oč vlastně jde, tak se jedná o vůbec nejnižší naměřenou teplotu na území Velké Británie (od r. 1961). Víska Braemar mimochodem bodovala také 18. ledna 1963, kdy tu bylo zaznamenáno -22,2 °C.

Proč na úvod tato fakta je možná zřejmé: Nejeden Evropan by Glasgow správně hledal ve Skotsku, však je to také největší skotské město. Nicméně zmíněných -44 °C asi trochu poukazuje na to, že o evropském Glasgow řeč není – ve Velké Británii vzhledem k její poloze takto silné mrazy obvykle nebývají. Oněch -27,2 °C je jasným důkazem. Čili je jasno – evropské Glasgow to není.

Zato to americké, konkrétně montanské, už ano. Právě zde se totiž před více než 90 lety konal pád až k oněm -44 °C. A protože zde v rámci posledního měsíce roku nižší teplota prozatím pozorována nebyla, lze s klidným svědomím říci, že jde o zdejší totální prosincové minimum.

Kalendář hovořil o pátku 19. prosince 1924, když nad Montanou, stejně jako Idahem, Wyomingem, Coloradem či Utahem, sedělo pole vyššího tlaku vzduchu. Tentýž tlakový útvar však této části Spojených států vládl už jak v noci ze čtvrtka 18. prosince na pátek, tak rovněž v předcházejících desítkách hodin s tím, že díky pomoci ze strany kanadských tlakových polí se nejen Glasgow dočkalo pěkně vychlazeného polibku. Když se potom v onu noc utišil vítr a oblaka si dala pohov, bylo hotovo.

-43,9 °C, toť přesné znění nejnižší denní teploty spatřené v pátek 19. prosince 1924. Nutno podotknout, že o pár let později, jmenovitě ve středu 18. prosince 1929, se konala menší repríza, jejímž výsledkem byla Tmin -43,9 °C. Od té doby už Glasgow svědkem pokusu o zrod nového totálního prosincového minima nebylo, i po 92 letech tím pádem stále platí, že prosincové Glasgow nepamatuje méně než -43,9 °C.

-18,3 °C v maximu, takové bylo hlášení montanského Glasgow pocházející z pátku 16. prosince 2016. Tato hodnota se ve smyslu letošně-prosincových Tmax umístila na 1. místě, na 2. místo vyexpedovala pátek 9. prosince a jeho odpoledních -17,2 °C. V závěru předpředposledního pátečního dne r. 2016 Glasgow zároveň poprvé v této zimní sezóně tečovalo a následně taktéž prolomilo hranici -30,0 °C, v sobotu v 5 hodin tu rtuť teploměru hovořila o -33,3 °C. Kdyby sobota vlastnila přídomek 16. prosinec, možná by bylo zdoláno -33,9 °C z 16. prosince 1914 (ne, nebylo, sobotní Tmin činila -33,9 °C). A 17. prosinec byl v minulosti větší tvrďas – v r. 1922 Glasgow srazil až k -41,7 °C.

Boží hod vánoční byl v tomto koutě Montany nejzářivější v letech 1947 a 1996. V prvním případě kvůli 11,1 °C (26. prosince 1947 až 13,9 °C), v tom druhém z důvodu -37,8 °C. Hmatatelnou podobu letošního vánočního denního minima a maxima zřejmě zatím nezná ani sám Santa Claus.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...