DĚLÁ GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ DIVY?

25.11.2010 8:23 | Autor: redakce

I dnes odpoví na vaše dotazy náš meteorolog Dr. Vladimír Vondráček.

V tomto týdnu přišlo výrazné a rychlé ochlazení. V poslední době jsme stále častěji svědky rychlých změn počasí. Dá se to připsat na vrub globálnímu oteplováním?
Tato otázka asi vrtá v hlavách značného množství lidí. Není se co divit, ty povětrnostní zvraty – zejména teplotní – jsou opravdu četnější a rychlejší, než je obvyklé. Ale spojovat je zcela jednoznačně s globálním oteplování, tedy přesněji řečeno s globálními klimatickými změnami, není možné. Na internetu jsem objevil zajímavý článek Josefa Zemánka.
Z teplotní řady na základě fundovaných statistických srovnání objevil fakt, že sezónní teplotní výkyvy nejsou u nás nahodilé, ale mají jistou periodičnost. Stabilnější období se u nás, a patrně i v ostatních částech Evropy, v téměř pravidelných intervalech střídají s obdobími nestabilnějšími. V určitých letech ve střední Evropě převládají povětrnostní situace s prouděním teplejším a v jiných s prouděním chladnějším. Jedná se o prozatím ne příliš probádané problémy, ale ukazuje se, že to má souvislost s anomáliemi v magnetickém poli Země, a to je jednoznačně ovlivňované změnami v magnetismu našeho Slunce – tedy se změnami sluneční aktivity, vyjádřené počtem slunečních skvrn. Musím to ale zkrátit.
Sluneční minima se na grafech překrývají s vysokými teplotními výkyvy, sluneční maxima pak s nízkými teplotními výkyvy, a to jak kladnými, tak i zápornými! Nebo jinak – v době slunečního minima, ve kterém se právě nacházíme, je velká pravděpodobnost, že zažijeme více teplotních extrémů – tedy horká léta a studené zimy, nebo naopak! Prudkých teplotních výkyvů se asi v Česku jen tak nezbavíme, mohly by nás doprovázet po následující dvě až tři desetiletí – tj. po celou dobu trvání hlubokého slunečního minima. A navíc – během tohoto probíhajícího minima sluneční aktivity dojde s velkou pravděpodobností ke snížení intenzity celkového slunečního záření a tak bychom se mohli dokonce dočkat kombinace prudkých teplotních výkyvů a poklesu teplot. To jsou tedy závěry pana Zemánka.
A můj dovětek – to, že Slunce ovlivňuje naše klima z dlouhodobého hlediska je jasné, ale zdá se, že sluneční aktivita má vliv i na několikaměsíční kolísání teploty. Tedy na „něco“ mezi klimatem a počasím.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...