Jaká byla první polovina roku 2007?

25.7.2007 15:21 | Autor: redakce

Prvních šest měsíců letošního roku bylo teplotně nadprůměrných. Relativně nejteplejší byl leden, který v historii více než dvousetletého měření v Klementinu byl nejteplejší vůbec a na třetím místě se umístily měsíce duben a červen.

„V lednu bylo u nás pouze sedm mrazivých dnů (stále hovoříme o hodnotách naměřených v pražském Klementinu), kdy minimální teplota klesla pod nulu a dva dny ledové, kdy i maximální teplota zůstala pod nulou. V únoru nebyl ani jeden den, kdy by teplota klesla pod nulu. Podle teplot začalo jaro v Praze už 22.2. a léto 19.5.,“ řekl v rozhovoru pro MeteoTv Dr. Vladimír Vondráček.

Už v dubnu jsme měli tři letní dny s maximální teplotou nad 25 stupňů, v květnu devět letních dnů a tři dny tropické s maximální teplotou nad třicet stupňů Celsia. V červnu bylo patnáct letních dnů a čtyři tropické. Zima i jaro byly v pražském Klementinu nejteplejší v historii měření.

Co se množství spadlých srážek týče, byla první polovina letošního roku u nás kupodivu normální. V lednu spadlo 74 mm, což se rovná 176 procent dlouhodobého normálu a srážky padaly ve 24 dnech. V únoru to bylo 45 mm (= 132 % a 18 dnů se srážkami), v březnu 52 mm (= 118 % a 12 dnů srážkových), v dubnu 6 mm (= 14 % a pouhé 3 dny se srážkami, přičemž v Praze spadly pouhé 2 mm srážek), v květnu to bylo 73 mm (= 106 % a 15 dnů se srážkami) a v červnu spadlo 80 mm, což představuje 95 % dlouhodobého normálu a srážky padaly v sedmnácti dnech. „Opravdovou raritou byl duben, který byl druhý nejsušší za asi 130 let,“ sdělil Vondráček.

Čemu se moc nevěnuje pozornost, tak to je sluneční svit. Přesto i po této stránce byla první polovina roku zajímavá. V lednu a v únoru se množství slunečního svitu pohybovalo kolem normálu, ale všechny další měsíce byly nadnormální. V březnu Slunce svítilo 14 hodin, což je 125 % normálu. Velkou raritou byl opět duben, kdy svítilo 284 hodin (182 % normálu). V květnu to bylo 233 hodin (111 %) a v červnu 225 hodin (114 %). „V součtu svítilo Slunce za první půl rok o 230 hodin více než je obvyklé,“ dodal Vondráček.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...