Průzkum: Meteorologové jsou skeptičtí

22.10.2011 13:55 | Autor: redakce

Výzkumníci z George Mason University pod vedením Eda Meibacha provedli počátkem roku 2010 průzkum mezi profesionálními meteorology, kteří jsou členy American Meteorological Society (AMS) a National Weather Association (NWA) a zároveň prezentují počasí v televizi. Výzkum financovala americká akademie věd (National Science Foundation)

Obrázek: Vývoj teplot v USA za poslední generaci. Probíhá tam nyní globální oteplování nebo ne?

 

Maibach, E., Wilson, K & Witte, J. (2010) A National Survey of Television

Meteorologists about Climate Change: Preliminary Findings. George Mason University.

Fairfax, VA: Center for Climate Change Communication.

 

http://www.climatechangecommunication.org/images/files/TV_Meteorologists_Survey_Findings_(March_2010).pdf

 

Průzkum ukázal následující složení názorů:

• 63% věří, že globální oteplení je způsobeno převážně přírodními příčinami. Jen 31% věří, že hlavní příčinou jsou lidé.

• 44% jich důvěřuje klimatickému panelu OSN. 56% jich pokládá IPCC za nedůvěryhodnou organizaci. 

• 24% se domnívá, že v chování místního počasí vidí známky klimatické změny

• Méně jak polovina (42%) je velmi znepokojena nebo poměrně znepokojena z globálního oteplování.

• Jen 20% věří, že globální oteplování způsobí budoucím generacím nějaké velké škody.

• Jen 23% z nich věří, že globální oteplování by mělo být velmi vysokou prioritou pro presidenta a kongres USA. 48% věří, že by to měla být jen nízká priorita. 29% soudí, že by to měla být střední priorita.

• Asi 90% se pokládá za dobře informované nebo velmi dobře informované o vědeckých dokladech o příčinách a důsledcích globálního oteplování. 

• Jen 33% říká, že většina vědců si myslí, že se nyní globálně otepluje. 61% říká, že existují značné rozpory mezi vědci ohledně toho, zda se nyní globálně otepluje.

• 42% říká, že nedávný skandál Climategate je ještě více utvrdil, že se nyní globálně neotepluje.

 

Upozornění: Otázka, zda se otepluje či ne, se týká posledních let. Posledních 10 let teploty globálně a teploty v USA stagnují. Před tím se ovšem od 19.století oteplovalo.

 

Známí meteorologové, kteří jsou klimaskeptiky:

  • Anthony Watts: www.wattsupwiththat.com (Proslul rozsáhlým auditem nevhodně umístěných meteorologických stanic v USA. Tzv. projekt Surfacestations.org)
  • Joe d’Aleo: www.icecap.us
  • John Coleman: Zakladatel WeatherChannel, prvního TV kanálu na světě specializovaného na počasí.
  • William Gray: V 80.letech jeho tým vynalezl metodu dlouhodobých předpovědí hurikánů. Desítky let to byl on, kdo předpovídá hurikány na příští sezónu.
  • Chris Landsea, kolega W. Graye, v roce 2005 vystoupil z klimatického panelu OSN na protest proti vědecky nepodloženým výrokům IPCC, že prý globální oteplování zhoršuje hurikány.
  • Piers Corbyn: Britský meteorolog a astrofyzik, jehož dlouhodobé předpovědi jsou úspěšnější než ty oficiální. Díky tomu, že na rozdíl od nich neignoruje vliv Slunce na klima a počasí.

 

Vzhledem k výsledkům průzkumu byla meteorologická komunita obviňována alarmistickými klimatology z popíračství, denialismu. Prý klimatu nerozumí a průzkum odhalil jejich nevzdělanost. Představa, že meteorologové těm datům nerozumí, mi ale připadá nevěrohodná. Protože klimatologové svá data o záznamech teplot, srážek, povodní mají právě od meteorologů, kteří je vytvořili.

 

Věrohodnější se mi zdá jiný výklad. Meteorologové zůstávají oběma nohama na zemi, protože jsou denně konfrontováni s bolestným faktem, že dosud naše počítačové modely nejsou schopné předvídat chování atmosféry ani na měsíc dopředu. Natož na sto let dopředu. Zatímco klimatologové dělají předpovědi tak dlouhé, že pokud udělají chybu, ani se jejího odhalení nedožijí. Meteorologové také nedostávají peníze, aby ve speciálních jednoúčelových ústavech zkoumali nebezpečí klimatických změn.

 

Ať mají pravdu meteorologové nebo klimatologové, jedna věc zůstává záhadou. Jak je možné, že vedení Americké meteorologické asociace AMS v únoru 2007 ve své deklaraci podpořilo klimatický alarmismus OSN, ačkoli většina členů AMS má zjevně názor opačný. Nemělo by snad oficiální stanovisko instituce odrážet názory členů dané instituce? 

 

Doyen americké meteorologie dr. William Gray k tomu napsal v článku “On the Hijacking of the American Meteorological Society: “My, členové AMS, jsme dopustili, aby malá skupinka manažerů AMS, klimatických modelářů a oteplovacích sympatizantů vmanévrovala interní mechanismy naší společnosti na podporu alarmismu bez ohledu na to, co si myslí členové AMS. Tato malá, ale organizovaná skupinka alarmistů unesla naši společnost a přivlastňuje si ji.“

 

V říjnu 2011 klimaskeptické postoje znovu zesílily. Vyšla studie Sarah Ineson a kol. a britští alarmisté po létech byli nuceni uznat, že klimaskeptický meteorolog Piers Corbyn (známý z filmu „Velký podvod s globálním oteplováním“) měl pravdu, když říkal, že za sérii chladných zim může pokles sluneční aktivity a nikoli lidmi způsobené globální oteplování.

 

Jedna nula pro meteorology.

 

 

Vítězslav Kremlík

Autor má stránky www.Klimaskeptik.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...