PŘEDBĚŽNĚ: JAKÝ BYL LETOŠNÍ SRPEN?

3.9.2012 20:00 | Autor: redakce

Po vyhodnocení 34 profesionálních stanic ČHMÚ byl letošní srpen na našem území teplotně dosti nadprůměrný, srážkově průměrný a doba slunečního svitu byla slabě nadprůměrná. 

Průměrná srpnová měsíční teplota 18,4°C. byla o +2°C. vyšší než je dlouhodobý srpnový normál. Ovšem jak místní tak i rozdíly v jednotlivých obdobích byly značné. Na příklad v Brně byla průměrná srpnová měsíční teplota nad normálem o +3,3°C, a v Liberci jen +1,5°C. V této oblasti severních Čech měli dokonce v období od 8.8. do 15.8. po celý týden podzim, neboť průměrná denní teplota (za 24 hod.) se pohybovala od 11,2°C. do 14,7°C., což jsou hodnoty vyloženě podzimní. Naopak ve Strážnici na JV Moravě měli v srpnu 13 tropických dnů s teplotou nad30°C., při čemž tu normálně bývají jen 3 až4 aza celé teplé období jich tam mívají9. Anesmíme zapomenout na opravdu historickou událost. 20. srpen byl absolutně nejteplejším dnem od začátku měření teploty vzduchu na našem území. V Dobřichovicích naměřili kolem 16. hodiny našeho letního středoevropského času maximální teplotu 40,4°C., čím byl o 0,2°C. překonán rekord z konce července v roce 1983, kdy v Uhříněvsi naměřili maximum 40,2°C. Hodnotu slabě přes40°C. naměřili i na několika dalších  místech a teplotní rekordy k tomuto datu padly na většině meteorologických stanic, včetně pražského Klementina, s téměř dvě stě padesátiletou teplotní řadou! Tam naměřili přes36°C. a tím byl překonán rekord 34,6°C. z roku 1943. 

V srpnu u nás spadlo v průměru asi85 mmsrážek, což je asi od 9% více, než je dlouhodobý normál. Bylo to ale pouze zásluhou bouřek v prvním srpnovém týdnu a asi čtyř dnů v poslední srpnové dekádě.  Na příklad v Ondřejově naměřili dne 2.8.64 mma v Liberci dne 30.8.56 mmsrážek. V šestnácti dnech pak u nás spadlo vždy je pár mm a v sedmi dnech pak ani nekáplo, zejména uprostřed měsíce.

Slunce u nás v srpnu svítilo v průměru asi 240 hodin, tedy téměř 7 ¾ hodiny denně, což je 112% normálu. V devíti dnech byla průměrná doba svitu větší než 10 hodin denně a pouze v posledním srpnovém dni se slunce ani neukázalo!

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...