Bilance prázdnin

30.8.2007 12:08 | Autor: redakce

Konec prázdnin je za dveřmi a meteorology pomalu čeká bilancování letošního léta.
Začneme asi červencovými svátky, kdy po zadní straně oblasti nízkého tlaku vzduchu nad Pobaltím proudil na naše území chladný a vlhký vzduch od severozápadu.
Bylo tedy zataženo, postupně oblačno a přeháňky a teploty se pohybovaly mezi 14 až 20°C.
Počasí tedy sotva letní.
Pokud si ještě vzpomeneme na loňský červenec,vybaví se nám právem vedra, protože tento první měsíc minulých prázdnin se zcela jistě zapsal do historie jako jeden z nejteplejších a srážkově nejchudších letních měsíců.
Na sváteční dny 5.7. a 6. 7. 2006 nás provázela jasná obloha a teplotní maxima na tropických 32°C.
Nicméně situace o dost horší než letos byla před deseti lety 5. července, kdy začalo odpoledne na Moravě a ve Slezsku intenzivně pršet. Během několika dní se pak déšť přeměnil na jednu z nejničivějších přírodních katastrof v historii České republiky.

Ani začátkem druhého prázdninového týdne jsme si léta zatím moc neužili.
Na plavky a vodní radovánky to stále nebylo, spíše si děti stále oblékaly pláštěnky.
Meteorologové situaci objasňovali určitou pravidelností, protože záznamy potvrzují, že první dva týdny v červenci bývají často hodně deštivé. Odborníci si to vysvětlují tím, že je to ještě pozůstatek medardovkých dešťů.
Tyto dny vládly ještě relativně přijatelné teploty – 18 až 22 st.C, na Moravě a ve Slezsku bylo tepleji s hodnotami 23 až 27 st.C. Meteorologové nicméně varovali před bouřkami s nebezpečnými doprovodnými jevy a výstraha platila do 10.7.právě pro Moravu.

Začátek druhé červencové dekády nám letní atmosféru také nepřinesl, spíš se jeho charekter počasí dal podle slov meteoroložky Dagmar Honsové z Meteopressu srovnávat s druhou polovinou měsíce října.
Při pohledu do záznamů pražského Klementina se ukázalo, že teplotní průměr pro 10.7. by měl být až 19°C.
Letošní 10. červenec ale tyto hodnoty ukázal s trochou snahy jako odpolední maxima.
V roce 1959 se ovšem ten samý den Pražané pekli v tropických teplotách 34,4°C a tím zároveň padl i teplotní rekord.

Tropy ale přeci jen nakonec přišly a přinesly s sebou neobvykle vysokou vlhkost vzduchu a četné bouřky.
O víkendu 14.7.a 15.7. začal naplno do České republiky proudit velmi teplý vzduch, který v našich zeměpisných šířkách nastolil přímo subtropické podmínky!
V sobotu casino canada byly odpolední teploty v rozmezí 26 až 30 °C. a v neděli dokonce na hodnotách kolem 34 °C.
Vedro vyvrcholilo16.7., kdy byl právem očekáván nejen nejteplejší z celého tohoto pracovního týdne, ale pravděpodobně i z celého roku. Na mnohých místech padaly teplotní rekordy a předpověď hlásila nejvyšší denní teploty 34 až 38 stupňů Celsia.
Konkrétně v Poděbradech naměřily přístroje až 38,4 °C, v Kopistech 38 °C a Sedlčanech 37,4 °C.
I další dny zažívala naše republika jasnou až polojasnou oblohu s nejvyššími teplotami 33 až 37 stupňů Celsia.

Vražedné teploty polevily až 19.7., ale tato příznivá zpráva platila pouze pro západ republiky, kde se maximální denní teploty ten den vyšplhaly na tropických 30°C, což už bylo pro vedrem zdeptané obyvatele přeci jen přijatelnější.
Na Moravě ale extrémní vedro přetrvávalo dál a stále se zde objevovaly běžně teploty až ke 35 °C!
Meteorologové pravidelně varovali v této části republiky před zvýšeným rizikem vzniku požárů a nabádali veřejnost k velké opatrnosti při manipulaci s ohněm a zápalnými látkami.
Tento den počasí nakonec uzavřelo poměrně dost dramaticky, když se jihozápadu rozšířil ve večerních hodinách pás extrémních bouřek, před kterými meteorologové stačili varovat kraje Prahu, Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj a Vysočinu.
Nejvíce řádění živlů pocítil Plzeňský kraj, kde museli hasiči zasahovat každou chvíli, když vítr lámal stromy a trhal dráty elektrického vedení. V Krkonoších napršelo kolem 25 až 35mm, ojediněle až 40mm. V oblasti Praha nepršelo téměř vůbec,spadlo pouze 1 až 3 mm dešťových srážek.
Po ránu bylo dokonce pozorováno na Prachaticku tornádo, kde prolétlo v obci Zbytiny. Večer se zase Čechami přehnaly silné bouřky a na jižní Moravě padaly teplotní rekordy, když ve Velkých Pavlovicích naměřili tropických 35,2°C. Morava byla řádění živlů naštěstí ušetřena.

Pranostika „Svatá Anna – chladna z rána“ se vyplnila, když nejnižší ranní teploty klesaly 26.7. na Labské boudě k 4,7 °C, na Lysé hoře 6 °C a v Peci pod Sněžkou k 8 °C. I o dalším víkendu jsme museli počítat s nízkými teplotami, ty nejnižší ranní klesaaly k deseti stupňům Celsia, v horských oblastech ještě níž.
Počátkem dalšího přelomového týdne se teploty pohybovaly v rozmezí pouhých 17 až 21 °C, ale během dalších dnů k nám začal opět proudit teplejší vzduch od jihu.
První srpnový den už bylo polojasno až skoro jasno, ale teploty poměrně nízké 19 až 23 st.C,

Koncem první srpnové dekády ležela Česká republika v mělké brázdě nízkého tlaku vzduchu, od východu k nám navíc proudil velmi teplý vzduch.V Poděbradech byla nakonec naměřena nejvyšší teplota 34,2 °C, do toho byla vysoká vlhkost vzduchu, setkávali jsme se také s výrazným vzestupným prouděním vzduchu a právě v důsledku této situace se od časných odpoledních hodin na území Česka vytvářela četná bouřková jádra.
Na západě Čech spadlo v bouřkách až 86 mm, na jihu 45 mm a na Vysočině 56 mm srážek. Nejintenzivnější srážky ve městech byly zaznamenány v Chebu, kde v bouřkách napršelo 54 mm, v Karlových Varech to bylo 38 mm, v Praze 28 mm srážek.

Začátkem druhé srpnové dekády po teplém a slunečném víkendu se v neděli večer situace rapidně změnila a celý další týden bude ve znamení srážek a nižších teplot.V pondělí 20.8. už byly potřeba i deštníky, na většině území se totiž vyskytly přeháňky, místy bouřky – ojediněle doprovázené přívalovými srážkami a zesíleným větrem.
Počasí těchto dnů bylo opravdu velmi proměnlivé a nestálé s teplotami lehce nad 25°C a oblohou, která přes déšť, bouřky i polojasno nabízela skoro všechny možné scenérie.

V posledních srpnových dnech přichází poměrně často chladnější počasí, označované jako jilské ochlazení, které zažíváme právě teď.Od severozápadu k nám zasahuje nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu. Na jihu a jihovýchodě území bude počasí ovlivňovat frontální rozhraní nad nad Alpami.I nadále bude po přední straně výběžku vyššího tlaku vzduchu, který k nám zasahovat od západu, bude na naše území proudit chladnější vzduch od severozápadu.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...