Září je tu

1.9.2007 12:24 | Autor: redakce

sipky.jpg
Dnes začíná září a ačkoli astronomické léto podle kalendáře končí až 21.9., meteorologové považují září za první měsíc podzimu.
Dnešní počasí podzimní atmosféru jen potvrzuje, ráno bylo chladné a ani odpolední teploty se patrně nedostanou nad 20°C. K tomu se přidá i oblačná až zatažená obloha a přeháňky, které se mohou vyskytnout prakticky kdekoli a kdykoli na našem území po celou délku dne.
Meteorologové vidí nadcházející období od 1.9. až po 30.9. jako celek srážkově i teplotně průměrné, což by bylo poprvé po téměř roce nadprůměrných teplot, kdy by se počasí vrátilo do dlouhodobého normálu.
Pro naši představu, průměrný úhrn srážek v ČR v tomto období představuje 52,6 mm a interval průměrných srážek se pohybuje od 40,1 mm do 61,6 mm vody. Průměrná teplota prvního podzimního měsíce u nás je 13,2 st.C a interval těchto průměrných teplot je od 12,6 st.C do 13,6 st.C.
Mluvíme li stále o průměrných hodnotách, je potřeba si uvědomit, z čeho se vlastně průměr počítá a jak tato čísla vznikají.
Meteorologové tzv. průměrné hodnoty vypočítávají pro celé území ČR do nadmořské výšky přibližně 600 m n.m., kde žije většina populace a časově průměry vycházejí z období od roku 1961 do roku 2000.
V rozmezí těchto zhruba čtyřiceti let se dají pozorovat různé teplotní i srážkové extrémy.
Nejméně srážek v měsíci záři spadlo například v roce 1959 , kdy napršelo pouze 1,9 mm a nejdeštivější bylo září roku 1937, tehdy na naše území spadlo až 117,4 mm dešťové vody ve vodním sloupci.
Nejchladnější září pak obyvatelé České republiky potrápilo v roce 1996 s průměrnou teplotou pouze 10,3°C a v příjemných teplotách se pamětníci vyhřívali v nejteplejším září roku 1947, kdy průměrná teplota ukázala až 17,1 °C.
Dlouhodobá předopvěď pak vidí letošní září jako měsíc s občasnými mlhami, deštěm, ale také jasnými chladnějšími dny, které k podzimu patří.
Babí léto jako významná meteorologická singulerita se jistě také objeví, otázkou zůstává, jak dlouho se udrží a kolik hezkých dní přinese. Na dlouhodobou předpověď se však nelze upínat, mnoho modelů se takto dlouho dopředu ještě výrazně rozchází a i sami meteorologové připomínají, že úspěšnost předpovědí teplotních charakteristik na měsíc dopředu je kolem 75% a úspěšnost předpovědí srážkových charakteristik kolem 65%.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...