Vychází první meteorologické leporelo

16.11.2007 12:56 | Autor: redakce

meda.jpg

Na českém knižním trhu se v předvánočním čase objeví první dětské leporelo zaměřené na počasí. Autorem tohoto unikátního projektu s názvem Méďovo počasí je meteoroložka Dagmar Honsová. Ta oslovila děti z kliniky dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice Motol, aby namalovaly jednotlivé meteorologické jevy. A právě na tuto nemocnici bude poukázán veškerý zisk z prodeje leporela.

Meteorologie a počasí se dnes dotýká každého z nás. Jak bude za měsíc, jak na Vánoce a jak třeba příští léto, to jsou poměrně časté dotazy. Ale je možné něco takového předpovědět? A víme všichni, co to znamená, když se řekne „oblačno“ nebo „zataženo“? Dospělí se mohou o meteorologii dozvědět více z řady dostupných knih. Také pro děti ve školním věku existují knížky o počasí. Ale co pro ty nejmenší?

„První idea tohoto projektu vznikla na počátku léta 2007. Projekt byl od samého počátku uvažován jako neziskový, respektive dobročinný. I proto jsem oslovila děti z hemato-onkologického oddělení FN Motol pro spolupráci na tvorbě leporela. Všechny kresby jsou tak dílem malých pacientů, kteří pro postavu Médi namalovali různá prostředí s různými druhy a projevy počasí. Méďa pak knížkou prochází jako celým rokem a v krátkých veršících dětem vysvětluje proč prší, jak se dělá mlha nebo proč to v zimě klouže,“ vysvětluje Dagmar Honsová.

Bylo osloveno přibližně padesát dětí, ve věkovém rozpětí 1,5 roku až 17 let, které namalovaly sedmdesát obrázků. Do leporela jich bylo vybráno dvanáct, představují tak jednotlivé měsíce v roce a jejich charakteristické meteorologické jevy. „Vybrat dvanáct obrázků bylo velmi těžké, protože všechny byly moc hezké. Rozhodla jsem se tedy ze zbylých kreseb udělat výstavu, která bude k vidění v den křtu leporela ve Fakultní nemocnici Motol,“ říká autorka prvního meteorologického leporela. Veřejnost uvidí všechny obrázky v rámci prodeje.

Knížka vznikla díky přispění společnosti ČEZ, která poskytla finanční prostředky na vydání leporela. Celkem vychází tisíc výtisků. Zisk z prodeje půjde na úsek psychosociální péče FN Motol. Cena jednoho výtisku je 100 Kč, leporelo bude k dostání 6. prosince na pražských předvánočních trzích na Staroměstském a Václavském náměstí a u metra Anděl. Zakoupit si ho můžete i na internetové adrese www.meteopress.cz a to již od 1.prosince.

U příležitosti vydání leporela bude uspořádána tisková konference dne 6.12.2007 na hemato-onkologickém oddělení v Motole. Zároveň se uskuteční křest knížky, kterého se zúčastní moderátorka Lucie Borhyová, rosnička Petra Eliáš Voláková a významný klimatolog Radim Tolasz.

Záštitu nad tímto projektem převzal radní hl.m. Prahy Mgr. Milan Pešák.

Anna Holečková, Dominika Vrkotová

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...