U JEZERA BÂLEA STÁLE LEŽÍ PŘES METR SNĚHU

12.5.2015 7:57 | Autor: Jan Horák

Za přírodním sněhem je v těchto dnech možné vyrazit například do Krkonoš, které stále nabízejí mnoho pohledů na bílé, ledové a zásluhou teplot i mokré moře – jeho hloubka se v některých místech nadále pohybuje v řádech desítek cm. Mnohem lepší zážitky s nakupenými ledovými krystalky však v přítomné době nabízejí rumunské Jižní Karpaty, přesněji pak Fagarašské hory, kde je u ledovcového jezera Bâlea (cca 2 005 m.n.m.) k vidění bílá peřina o výšce přes 100 cm (místní stanice INHM, WMO ID 15279).

V neděli 10. května tady leželo 120 cm sněhu, o následné pondělí 11. května ho ale v přeháňkách trochu přibylo, neboť připadlo nových 6 čísel. Přesně před rokem byla tato část světa pokryta 95 cm sněhu (ráno ho bylo více, večer zase méně – teploty se držely nad bodem mrazu), letos to tedy bylo o nějakých 30 cm navíc.

Předloňský 11. máj byl u této vodní plochy povedený – náladu podporoval hojný počet slunečních paprsků a nejvyšší odpolední teploty se pohybovaly až okolo 13°C (v maximu 12.8°C, v minimu 5.0°C). Sněhu bylo o poznání méně než v letech 2014 a 2015, na začátku dne činila výška bílého krytí 40 cm a na jeho konci to bylo 35 cm. V dalších dnech sníh postupně zcela vymizel, na samém závěru května 2013 se ale ještě stihl vrátit – v pátek 31.5. se ve večerním čase vyskytly smíšené srážky, v nichž na chvíli zvítězily ty pevné a na povrchu zemském se utvořil 1 cm vysoký bílý a mokrý povlak.

V pátek 11. května 2012 bylo sice teplo (přinejlepším až 13.4°C), ale pozemky byly skryty pod 92 cm nekvalitního a ubývajícího sněhu. Poslední jedenáctý májový den, který byl ve věci sněhového kapitálu lepší než ten letošní, se konal v sezóně 2011 – popolední hodnoty nepřekonaly 4.5°C a ve sněhu bylo možné vertikálně schovat čtyři třiceticentimetrová pravítka, neboť tloušťka pokrývky dělala 130 cm.

Poslední meteorologická zima donesla k jezeru Bâlea dohromady -6.0°C, největší zima panovala o pravoslavně-vánoční středu 7. ledna, když se rtuť teploměru ponořila až k -23.3°C (během dne se oteplilo na -18.6°C) a naopak nejteplejším dnem byl 15. prosinec, jenž přinesl až 4.5°C (před půlnocí, až do 13. hodiny mrzlo, byť jen slabě a ještě v 18 hodin se teplota vzduchu zdržovala u 1°C). Synonymem zimy 2014/2015 bylo pondělí 9. února – k vydatnému sněžení se přidal i nepříjemný vítr, který v nárazech dosahoval rychlosti až kolem 15 m/s (54 km/h) a vrstva sněhu pokořila 215 cm.

Rychle stárnoucí kalendářní jaro 2015 se na stejném místě do svého 72. dne dopracovalo k -2.6°C, ve středu 4. března i ve čtvrtek 19. března se teploty srazily až na -14.9°C a naproti tomu ve dnech 5. až 6. května se teploty odrazily na příjemných 13 až 14°C. V úterý 7. dubna sedělo na zemi 145 cm sněhu.

Co přinese neastronomické léto 2015 je momentálně ve hvězdách, to loňské doneslo celkem 8.7°C a v úterý 18. srpna to bylo až 18.5°C. Poslední zkušenost s alespoň 20.0°C se datuje na neděli 26. srpna 2012 v podobě 21.6°C.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...