BRIVE-LA-GAILLARDE PROLOMILO TŘICÍTKU

12.5.2015 9:15 | Autor: Jan Horák

Brive-la-Gaillarde je nevelké (cca padesátitisícové) město ležící v zemi galského kohouta, přesně jde o oblast nacházející se přibližně 250 km severozápadně od Lvího zálivu, zhruba 220 km východně od Biskajského zálivu a asi 290 km severně od Andorry la Velly. V pondělí zde počasí ovlivňovala oblast vyššího tlaku vzduchu, která nejen místním umožnila ve velkém přijímat vitamín D. Trávení času na přímém slunečním záření podporovaly také teploty, jež díky přílivu teplé masy jižní orientace stoupaly nad letních 25.0°C s tím, že se jim dokonce podařilo atakovat tropických 30.0°C (až 32°C) a Brive-la-Gaillarde se tak dočkalo prvního tropického dne roku 2015.

Před rokem byla situace o něco horší, tehdy se totiž v neděli 11. května prosazoval Atlantik, který nedovolil více jak 19.3°C (stanice v areálu letiště Brive-Laroche, WMO ID 07438). Celsiova třicítka tenkrát v čase od 1. ledna do 11. máje 2014 zaznamenána nebyla, nejlepší výkon v té době podal 7. duben (stejně jako letos šlo trochu ironicky o pondělí čili o start pracovního týdne), jenž nabídl až vyletněných 26.7°C (tmavé části dne se podařilo slevit až na 5.9°C).

V ročníku 2013 již rtuť teploměru v období od 1. ledna do 11. května hranici 30.0°C prolomila, resp. tečovala – ve středu 17. dubna se vzduch prohřál až na rovných 30.0°C. O několik týdnů později se pak lidé žijící ve městě Brive-la-Gaillarde mohli ve čtvrtek 9. května těšit ze dvou věcí – v první řadě šlo o odpoledních a maximálních 20.5°C a v té druhé o výsledek zápasu mezi Francií a Ruskem na 77. Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji.

Brive-la-Gaillarde spadá pod mírné klima, průměrná roční teplota se dle WMO pohybuje okolo 13°C, nejteplejším měsícem je srpen s 21°C a tím nejchladnějším leden s 5°C.

Posledním, od statistik nijak zvlášť neodbočujícím srpnem byl ten z roku 2012, který si jako celek připsal 21.1°C s tím, že teploty poletovaly mezi 7.5°C (pondělí 27.8., poté však až 33.2°C) až 37.9°C (středa 17.8., v noci ne méně než 11.1°C). Takový loňský osmý měsíc byl ve smyslu veder tím méně vydařeným, jeho celkovým výsledkem bylo 18.5°C a nejvíce vyhřátým dnem byla neděle 10. srpna se svými popoledními 29.4°C – tropy se tím pádem neuskutečnily. Nejvyšší hodnotu v rámci posledních let má nicméně na svědomí právě srpen, a to konkrétně jeho šestadvacátá čtyřiadvacetihodinovka, která to dotáhla až na silně tropických 38.9°C. Ale jen o pár dní později – v úterý 31.8.2010 – byl proces nočního výdeje tepla zakončen na 4.3°C. Tento údaj všech následujících sto dvacet čtyři srpnových dnů změnit nedokázalo, takže se prozatím jedná o nejnižší hodnotu předešlých srpnů.

Nejméně vyspělá „Celsiovka“ dřívějších let byla v Brive-la-Gaillarde spatřena v úvodu měsíce února na exhibici pořádanou kalendářní zimou 2011/2012 – v pondělí 6. února se na oblačnost chudá noc postarala o -16.4°C (v odpoledních hodinách došlo k navýšení až na 0°C a na zemi ležely 3 cm sněhu, o 24 hodin dříve, tj. v neděli 5. února, pokrývalo půdu až 5 cm sněhu – v tomto koutě Evropy se jednalo o jeden z těch nejkvalitnějších přírodních bílých koberců nedávné minulosti).

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...