STŘEDORUSKOU OBEC SASKALACH POSYPAL SNÍH

13.5.2015 8:46 | Autor: Jan Horák

Tajmyrský autonomní okruh (rus. Таймырский /Долгано-Ненецкий/ автономный округ) se společně s počátkem roku 2007 sloučil s Evenckým autonomním okruhem a Krasnojarským krajem a nyní tvoří ucelený celek jménem Krasnojarský kraj (rus. Красноярский край). Jeho rozloha činí téměř 2 366 800 km², je tedy cca třicetkrát větší než Česká republika. Populačně však na malou Českou republiku nestačí, se svými bezmála 2 858 800 obyvateli je naopak oproti Česku přibližně třiapůlkrát menší. Hned na východ od bývalého Tajmyrského AO se pak nachází Anabarský ulus.

Na samém západě Anabarského ulusu je v nížinách při proudu řeky jménem Anabar možné nalézt malou obec Saskalach (rus. Саскылах), ve které trvale pobývá kolem 2 300 Rusů (přes 50 lety jich tu bylo o zhruba 1 500 méně). Přesně se jedná o oblast situovanou nějakých 350 km jihovýchodně od Chatanžského zálivu a asi 3 900 km severovýchodně od Moskvy. Saskalach spadá pod chladné severské klima s velmi tuhými a na sníh bohatými zimami a chladnějšími léty s tím, že vzhledem k možnostem přepravy vzdušných mas po velmi rozlehlé severoasijské pevnině občas nepřekvapí ani tropy (například ve středu 18. června 2014 se odpolední čas prezentoval až 31.2°C, přičemž v noci se ochladilo až na 6.8°C).

O teplu si nicméně místní mohou v přítomnosti nechat pouze jen zdát a platilo to i o 12. květen. Prostor k vytváření troposférických podmínek totiž dostala tlaková níže (tlak okolo 1001 hPa), která sem donesla vydatné sněžení a nepříjemný vítr. Ten dosahoval v nárazech rychlosti až okolo 25 m/s (90 km/h), což spolu s hustým sněžením vedlo k poklesu viditelnosti jen na několik desítek metrů (zkrátka pravé drsné severosibiřské počasí, byť skoro v polovině května). Teplota vzduchu se přitom zdržovala v okruhu -13°C, s ohledem na povětrnostní situaci tím pádem smyslový vjem činil cca -28°C. Výška sněhové pokrývky přesahovala půl metru.

Kalendářní zima 2014/2015 se jako celek vypracovala na -34.5°C, nejkrutější byla středa 28. ledna, která v raném stádiu noci zašla až k -51.0°C (přes den až -35°C) a naproti tomu tou nejmírnější byla sobota 14. února, jež zamířila až na -9.1°C (ráno, od té chvíle teplota pouze klesala a odpoledne setrvalo někde mezi -13 až -19°C). Průměrná hodnota tlaku činila 1017 hPa s tím, že tou nejvyšší bylo 1048 hPa.

Květen 2014 měl na kontě dohromady -3.2°C, o svůj šestý den klesl v nočních hodinách až k -16.8°C a o svou šestadvacátou čtyřiadvacetihodinovku zase vystoupal až na 9.5°C. Za periodu trvající od 1. června do 31. srpna pak bylo teplotním součtem 10.9°C, minimum bylo rovno -4.3°C (4. červen) a maximum oněm 31.2°C.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...