TLAKOVÁ NÍŽE ROZVODNILA WELLINGTON

15.5.2015 8:54 | Autor: Jan Horák

Daleko na východ od Česka bylo o předposlední den již neprodlouženého pracovního týdne k vidění „zajímavé“ rozložení tlakových útvarů – zatímco nad celou Austrálií seděla tlaková výše, sousední novozélandský vzdušný prostor byl zcela kompletně spravován tlakovou níží. Země protinožců byla díky tomu opět na suchu, o více než 800 km vzdálený Nový Zéland byl naopak ve velkém zavlažován, a to hlavně jeho Severní ostrov.

Menší a v subtropech orientovaná polovina poněkud izolovaného anglicky hovořícího státu byla o čtvrteční den sužována studenou frontou, která souvisela se zmíněnou cyklónou. S tou souvisela i vyspělejší kupovitá oblačnost, která potrápila hlavně metropolitní sektor (Wellington a jeho přilehlé okolí) – při účinkování frontálního systému, jenž byl doplněn i o prudkou bouři, lidově řečeno průtrž mračen, se z oblohy za 24 hodin sneslo až přes 120 litrů vody.

Jak uvedl samotný novozélandský tisk, v silnými dešti rozvodněném Wellingtonu a sousedství se někteří Novozélanďané museli brodit až více jak 30 cm vody, někde byla situace ještě horší. Velmi nepříznivé podzimní počasí si vynutilo přerušení školní docházky, pozastavení / pozměnění železniční i autobusové přepravy, změnu programu wellingtonského mezinárodního letiště..

Ve městě Paraparaumu (cca 30 000 obyvatel) na zlatém pobřeží (přibližně 40 km severně od Wellingtonu) byl ve smyslu 24 hodin naměřen úhrn srážek až o 128 mm. Čtvrteční studená fronta se nicméně nejvíce předvedla východně od Wellingtonu, kde ve stotisícovém Lower Hutt mezi čtvrteční 8. až 14. hodinou napršelo bezmála 80 litrů vody – májovým průměrem je zde přitom 90 mm (WMO).

Přímo ve Wellingtonu, resp. na stanici na mezinárodním letišti, sice tolik vody z oblaků nevykapalo, přesto jí ale bylo dost, a to přes 30 litrů. Kapky deště by měly na novozélandskou metropolitní oblast dopadat i v pátek, výrazné zlepšení situace se tak očekává až o víkendu.

Jen pro zajímavost: V marockém Marrákeši bylo na stanici Marrákeš-Menara v úterý dosaženo až 41.9°C, ve středu se tady rtuť teploměru vyšplhala až na 42.6°C a ve čtvrtek se zdejší vzduch prohřál až na 42.0°C.

Loňská trojice tedy nakonec v tomto velkoměstě kvůli čtvrtečnímu maximu překonána nebyla, k pokoření a zkompletování nové trojky ale scházelo jen opravdu málo, a to 0.3°C. Ještě jednou shrnutí minulého a nynějšího 12. až 14. května (maxima):

12.5.2014: 41.8°C
12.5.2015: 41.9°C
13.5.2014: 40.7°C
13.5.2015: 42.6°C
14.5.2014: 42.2°C
14.5.2015: 42.0°C

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...