SLUNEČNÍ HORA JE NEJTEPLEJŠÍ OD ROKU 2011

19.5.2015 8:30 | Autor: Jan Horák

Přibližně čtyři tisíce šest set kilometrů dlouhá vzdušná čára od sebe dělí česko-slovenskou hranici a nejvyšší horu Ománu, kterým je Sluneční hora neboli Džabal aš-Šám. Její vrchol je situován několik desítek metrů nad hranicí tři sta tisíc centimetrů nad mořem, takže je skoro dvakrát větší než česko-polská šestnáctistovka jménem Sněžka.

Díky svým proporcím je Sluneční hora jedním z nejchladnějších ománských koutů a tento fakt byl patrný také o předposlední květnové pondělí. Zatímco Sluneční hora se v maximech držela okolo 23°C, v nižších polohách bylo mnohem tepleji: Velkoměstský a přímořský Maskat hlásil 38°C, vnitrozemský Samájl 43°C, Bahla 44°C, Fahud 46°C..

Noc z neděle 17. května na pondělí 18. května byla na Sluneční hoře dokonalým místem pro pozorování hvězd – po celou dobu byla obloha bezoblačná a k tomu se přidaly vstřícné troposférické podmínky prezentované slabým větrem do 5 m/s (18 km/h) a teplotami kolem 17 až 16°C. Nejníže se rtuť teploměru dostala v úseku od 4. do 5. hodiny, kdy doputovala ke stále příjemným 15.2°C (místní stanice v nadmořské výšce tři tisíce třicet metrů nad mořem).

Od začátku tohoto kalendářního jara až do konce předešlého týdne, tj. od neděle 1. března do neděle 17. května, naměřila Sluneční hora v průměru 11.1°C s tím, že ve čtvrtek 12. března se v průběhu mírným až čerstvým větrem omývané noci ochladilo až na 0.1°C (přes den ne více než 7.0°C, třeba v uvedeném městě Samájl bylo v tento den až 26.2°C) a v sobotu 16. května se v odpoledním čase hodnoty zasekly až na silně jarních 23.4°C (v noci nejméně 14.1°C).

Všech prvních sedmaosmdesát čtyřiadvacetihodinovek neastronomického jara bylo naposledy tak vysoko v roce 2011, kdy teplotní průměr odpovídal 11.3°C. Největší zima byla tehdy pozorovatelná v pondělí 7. března, když se na začátku noci uskutečnil pokles na 0.7°C. Do opačné situace se dostal středeční 11. květen, který přinesl až 20.8°C. V letech 2012 až 2014 pak byl shodný časový úsek pokaždé chladnější: V roce 2012 to bylo 10.7°C s teplotním rozptylem od 1.6 do 21.0°C, v roce 2013 byl teplotní součet roven 9.3°C a hodnoty poletovaly v rozmezí od -0.8 do 20.4°C a v roce 2014 bylo průměrnou teplotou vzduchu 9.8°C.

Středoevropská Sněžka zaznamenala za meteorologickou zimu 2014/2015 souhrnně -5.4°C, nejhlubší mráz měl na svědomí 28. prosinec, a to zásluhou svých -18.1°C a nejvíce ambiciózní byl předvalentýnský 12. únor a jeho 5.7°C (polská stanice). Na ománské Sluneční hoře samozřejmě zimní období tak studené nebylo, oproti Sněžce bylo s průměrem 6.4°C teplejší o bezmála 12°C. Záporná Celsiova čísla se však na Sluneční hoře objevila a k těm nejvýraznějším patřilo -9.7°C z úterý 20. ledna. Na pravoslavné Vánoce čili o středu 7. ledna nebylo na arabské velehoře po zimně vidu ani slechu, poněvadž se druhá polovina dne postarala až o 15.6°C a v té první bylo nejméně 9.3°C.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...