IBRI JE ZNOVU ROZPÁLENĚJŠÍ NEŽ IBRA

19.5.2015 8:32 | Autor: Jan Horák

Stát zvaný Omán je se svou rozlohou o více než 309 000 km² přibližně čtyřikrát větší než Česká republika. Ve smyslu počtu obyvatel je poměr trochu jiný, protože zatímco Čechů existuje něco málo přes 10 500 000, tak Ománců je o cca 7 300 000 méně, tj. lehce nad 3 200 000. Klima je vzhledem k umístění Ománu na samém východě Arabského poloostrova zcela odlišné než u nás, v tomto případě nejde o podnebí mírné, ale o to vyprahlé a zejména v teplejší části roku i nezdravě žhavé pouštní. Většina Ománu je tvořena nížinami, horské masivy jsou k vidění na jihu a pak hlavně na severu, kde se do výšky překračující 3 000 m zvedá pohoří Al-Hadžar (Sluneční hora neboli Džabal aš-Šám).

V severní části arabského státu se nacházejí dvě města, jež mají velmi podobná jména, a to Ibri a Ibra. První zmíněné je domovem pro přibližně 100 000 lidí, to druhé pak čítá kolem 40 000 obyvatel. Lidnatější Ibri se nalézá u obratníku Raka, přesněji zhruba 200 km východně od metropolitního Maskatu, cca 80 km jižně od vod nikdy nezamrzajícího Ománského zálivu a plus mínus 4 500 km jihovýchodně od Ostravy. Menší Ibra je od Ibri vzdálena tak 250 km jihovýchodně. Co se polohy vůči hladině moře týče, přestože se obě lokality rozprostírá v blízkosti Al-Hadžaru, spadají ještě do méně vyvýšených oblastí – Ibri ±330 m.n.m. a Ibra ±460 m.n.m.

Právě onen nevelký výškový rozdíl nicméně způsobuje to, že je Ibri zpravidla rozpálenější než Ibra, byť ne o moc. A platilo to i v dnešním květnu, lépe řečeno v jeho prvních sedmnácti dnech.

Níže ležící město Ibri se v období od 1. do 17. máje 2015 dočkalo dohromady 35.6°C, přičemž nejníže zašla rtuť teploměru na 26.7°C (sobota 2. května, přes den až 41.8°C) a naopak do největších výšek vystoupala v neděli 17. května, kdy se zastavila až na 46.9°C (noc slevila na 29.7°C).

Výše orientovaná a Evropě vzdálenější Ibra v čase od 1. do 17. května 2015 zaznamenala v součtu 33.0°C, největší úlevu od veder poskytl čtvrtek 7. máje, který v ranních hodinách dokázal hodnoty zkrotit až k 22.3°C (po obědě se vzduch prohřál až na 38.8°C) a naproti tomu tím nejméně snesitelným dnem byla i v tomto případě neděle 17. května se svými odpoledními 45.5°C.

Meteorologické léto 2014 doneslo do Ibri se vším všudy 37.0°C, nejvychlazenější moment se konal v brzkém čase v pátek 6. června, když se ochladilo až na 23.2°C (bílý den však přinesl až 41.5°C) a nejvíce se místní i případní návštěvníci zapotili ve čtvrtek 12. června, to se totiž Ibri rozžhavilo až na 49.1°C (v neosvětlené části dne přinejlepším 33.0°C).

Perioda začínající v neděli 1. června a končící v neděli 31. srpna 2014 se v Ibře prezentovala souhrnem o 34.4°C, o nejsympatičtější zážitek se postaralo úterý 26. srpna v podobě minimálních 23.2°C (po poledni nanejvýš 37.7°C) a nejteplejším dnem byla středa 11. června, která vyhnala teploty až na 46.7°C (nad ránem ne méně než 27.9°C).

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...