PÁTEČNÍ BĚLORUSKO: MINSK 9°C, ŽLOBIN 29°C

23.5.2015 7:16 | Autor: redakce

 

 

Stát vtěsnaný mezi Polsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko, Rusko a Ukrajinu nese název Bělorusko a se svou rozlohou o více než 205 000 km² je přibližně dvaapůlkrát větší než Česká republika. Nejvýchodnější a nejzápadnější běloruský bod od sebe dělí něco málo přes 650 km (u Slovenska je to zhruba 430 km) a ten nejsevernější je pak od toho nejjižnější vzdálen cca 550 km (v případě Slovenska je tato hodnota plus mínus dvaapůlkrát menší).

V pátek odpoledne byl nad Běloruskem, zejména nad jeho centrální částí, pozorovatelný pás oblačnosti, který souvisel se studenou frontou. Ta od sebe oddělovala dvě zcela odlišně orientované vzdušné masy a díky tomu byl u východních polských sousedů k vidění poměrně výrazný troposférický nesoulad, a to na relativně malém území.

Konkrétně šlo o metropolitní Minsk a menší Žlobin. Obě lokality jsou od sebe odloučeny pásem pevniny, jenž je dlouhý asi 160 km (obdobný vztah panuje třeba mezi českým Chebem a Mělníkem). Velkoměstský Minsk hlásil 22. května v 15 hodin zataženo a deštivo s tím, že právě vodní kapky se postaraly o velké krocení hodnot – teplota vzduchu činila 9°C (Běloruská státní univerzita, tj. centrální sektor Minsku). O plus mínus 160 km dále směrem na jihovýchod bylo ve stejnou chvíli stále ještě slunečno (zcela jasno však nikoliv), po dešti nebylo vidu ani slechu a rtuť teploměru se zdržovala u silně vyletněných 29°C (sever města). Teplotní rozdíl mezi Minskem a Žlobinem tím pádem odpovídal 20°C, což už je poměrně hodně.

V období od čtvrtka 1. ledna do čtvrtka 21. května 2015 naměřil Minsk v průměru 3.7°C. Nejníže zavítala rtuť teploměru o pravoslavný Boží hod vánoční, a to k -16.8°C (přes den nanejvýš -6.5°C, na zemi leželo kolem 3 cm sněhu a tlak vzduchu činil 1035 hPa). Největší teplo bylo 20. května, když se vzduch prohřál až na 26.3°C (v noci nejméně 12.1°C). Z oblohy se sneslo bezmála 210 litrů vody a 23. ledna leželo na zemi pár desítek cm sněhu.

Pro Minsk nepříliš daleký Žlobin se ve shodném časovém intervalu dočkal celkem 4.1°C. Největší zima byla hlášena o pravoslavný vánoční čas, přesněji 8. ledna, kdy se ochladilo až na -16.7°C (o den dříve dokázala noc slevit až na -15.8°C a půdu pokrýval jen silnější poprašek, ortodoxní Vánoce tak byly ve Žlobinu o něco méně bílé než v Minsku). Nejvydařenějším dnem byl 21. květen, který to dotáhl až na skoro tropických 29.4°C (minimem se stalo 14.8°C). Zemskou kůru svlažilo 144 litrů vody.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...