TÁDŽIKISTÁNSKÝ ANZOB POCUKROVAL SNÍH

25.5.2015 7:28 | Autor: redakce

 

Země zvaná Tádžikistán je vklíněna mezi Afghánistán, Uzbekistán, Kyrgyzstán a Čínu. Od Česka je vzdálena přes 3 800 km jihovýchodně. S celkovou rozlohou o 143 000 km² je ani ne dvakrát větší než česky hovořící evropské srdce. Celý stát je (vele)hornatý, jeho nadpoloviční většina je orientována v nadmořské výšce alespoň 3 000 m.n.m. a v centrální části se do výšky 7 495 m tyčí masiv zvaný Štít Ismáíla Sámáního. Nejvíce nížin je k vidění na jihozápadě a severozápadě země, kde se též nachází nejnižší bod Tádžikistánu (320 m.n.m.), jímž je město Hugand (cca 170 000 obyvatel). Tádžikistán jako takový pak čítá dohromady něco málo přes 8 200 000 jedinců.

Tádžikistánské podnebí je vzhledem k povaze zdejšího reliéfu převážně horské, ve zmíněných níže situovaných sektorech pak i polopouštní. Viz. následující srovnání:

Citovaný Hugand se v roce 2014 dočkal se vším všudy 14.4°C, největší zima byla hlášena v úterý 4. února v podobě ranních -13.7°C (přes den nanejvýš -10.0°C a na zemi k tomu leželo cca 15 cm sněhu), největší teplo naopak panovalo o sobotu 28. června, kdy se rtuť teploměru vyšplhala až na 41.6°C a z oblohy se v průběhu všech 365 dní sneslo 165 litrů vody (letištní stanice, 430 m.n.m.). Naproti tomu takové jezero Karakul (+3 900 m.n.m.) zaznamenalo v roce 2014 v průměru -2.4°C, k nejmrazivějším dnům patřil 7. leden se svými nejnižšími -27°C (odpoledne nanejvýš -18°C), nejvyhřátější byla středa 23. července, která zašla až na 20°C a z oblaků vypadalo necelých 30 litrů vody (stanice pří východním břehu jezera, 3 940 m.n.m.).

Anzob je několikatisícové město a nalézá se v pohořích na západě Tádžikistánu (přes 3 300 m.n.m.), spadá tudíž pod horské klima. Zatímco v nížinatém Hugandu se v neděli 24. května mohli těšit z až 17°C, ve vysoko umístěném Anzobu si museli vystačit s celodenním mrazem – hodnoty se nejčastěji zdržovaly mezi -4 až -3°C. K tomu se přidaly i přeháňky a výsledkem bylo to, že byl Anzob pocukrován sněhem. Sněžit však začalo už o předcházející den, který nabídl až 4°C. Kolem sobotní 17. hodiny nicméně teplota vzduchu klesla pod bod mrazu a do nedělního rána připadly 4 cm sněhu. Nedělní odpolední sněhánky poté následně způsobily zesílení přírodního bílého koberce na +5 cm (místní stanice v nadmořské výšce 3 373 m.n.m.).

Loňský 24. máj měl v Anzobu trochu jinou podobu – po souvislé a silnější sněhové pokrývce nebylo vidu ani slechu a popolední teploty se vyhouply až na 8.4°C. V pátek 24. května roku 2013 sedělo na zemi půl metru sněhu s tím, že o den dříve to bylo o 15 cm více – působením silně kladných teplot se jednalo o mokrý, tající a tudíž i velmi nekvalitní sníh. Maximem tehdejšího 24. května bylo 10.3°C.

Kalendářní zima 2014/2015 jako celek se v tomto koutě Tádžikistánu prezentovala -14.9°C, nejhlubší ponor do Celsiových vod se odehrál ve středu 28. ledna, když se nad jitrem ochladilo až na -26°C (po obědě ne více než -16°C) a nejmírnějším dnem zimy byla neděle 22. února, a to zásluhou svých popoledních -7.4°C (v noci až -10.6°C a výška sněhu dosahovala půldruhého metru).

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...