OÁZA CHARGA DOŠLA PŘED OCHLAZENÍM K 48°C

29.5.2015 7:01 | Autor: redakce

 

 

V jižní polovině země pyramid ve čtvrtek vrcholilo působení rozžhavené masy suchého pouštního vzduchu, díky čemuž tu denní hodnoty stoupaly do výšek, o kterých se nejen Čechům může naštěstí pouze a jen zdát. V dalších dnech by se do Egypta mělo z Evropy dostat trochu tepelně chudšího vzduchu, maxima už by tak neměla podnikat exkurze k půlbodu varu vody (při tlaku 1013 hPa).

K nejméně snesitelným egyptským místům se o poslední májový čtvrteční den zařadila oáza Charga, zhruba sedmdesátitisícová oblast ležící přibližně 420 km západně od Rudého moře, asi 530 km jihozápadně od Káhiry a plus mínus 980 km severozápadně od Mekky. Spadá pod horké a vláhově velmi / extrémně chudé podnebí s průměrnou roční teplotou o 24°C.

Na květen tady připadá 29°C – právě dobíhající pátý měsíc má zatím na kontě 30.5°C (do čtvrtka). Pro Středoevropana poněkud nechutné horko tu panovalo už ve středu, kdy se zde rtuť teploměru vyšplhala až na 47.4°C (v noci ne méně než 26.4°C). Oblačnost byla po celý den nulová, vítr s rychlostí do 2 m/s (7 km/h) tak trochu nevýrazný a relativní vlhkost vzduchu se zdržovala někde mezi 10 až 28% (při dosažení maxima byla na 11%, pokud by při 47.4°C činila relativní vlhkost vzduchu třeba 80%, tak by tělem vnímaná čili pocitová teplota byla někde na 130°C – nesnesitelné a v praxi naštěstí nereálné podmínky).

Předposlední den posledního květnového pracovního týdne následně v oáze Charga ještě trochu navýšil, a to až na 48.0°C. Noc ze středy na čtvrtek ale byla o trošičku vstřícnější, jelikož slevila na neletních, v rámci tmavé části dne však tropických 24.6°C (už po 8. hodině překonala teplota vzduchu 35°C a v čase oběda byla nedaleko 45°C).

Před dvanácti měsíci hlásila Charga o něco nižší teploty – v úterý 27. máje bylo maximem 42.6°C a ve středu 28. máje podobných 42.8°C. V průběhu všech 365 dní roku 2014 vlastně oáza Charga tak nehostinná jako v těchto dnech nebyla, nejhorší podmínky k životu měl v té době na svědomí pátek 30. května, který doputoval až na 47.2°C. Poslední Celsiova osmačtyřicítka tu byla spatřena v pátek 31. května 2013 – v odpoledním čase doputovala oáza Charga až k rovným 49.0°C.

V nejbližších dnech by v tomto koutě planety Země mělo pokračovat nanejvýš slunečné počasí, nejvyšší odpolední teploty by ale měly spadnout pod 37°C.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...