NORILSK PO DEŠTI PŘESKOČIL PŘES 25.0°C

10.6.2015 8:40 | Autor: Jan Horák

Nejen v severozápadních Čechách bylo na začátku tohoto týdne ponuro, chladno a mokro, obdobné podmínky museli snášet také lidé žijící o zhruba 4 200 km dále – řeč je o severoasijském Norilsku.

Norilsk je domovem pro plus mínus 180 000 jedinců, tj. něco jako Ústí nad Labem a Most dohromady. Město na rozdíl od Ústeckého kraje leží za severním polárním kruhem, jeho klima tudíž není mírné, ale boreální s tím, že v létě nepřekvapí tropy a v zimě jsou na denním pořádku kruté mrazy.

Severočeský Most včetně nedalekého krajského Ústí nad Labem mají již letošní první letní (a také tropický) den za sebou, sibiřský Norilsk ale ještě donedávna totéž říci nemohl.

Norilsk na tom byl v pondělí v podstatě identicky jako Most či Ústí nad Labem – na obloze dominovala nemodrá barva a k zemi se sneslo několik dešťových kapek.
Celsiovy hodnoty byly zásluhou velké oblačnosti a přírodního zavlažování dole – v minimu 3.6°C, v pravé poledne 9°C a v dalších hodinách nanejvýš 13.4°C (stanice v jižní části města). V Ústí nad Labem se pondělní minima motala okolo 12°C a maxima poté kolem 15°C, takže severopolární Norilsk na tom zase tak špatně nebyl.

Vlnící se a tím i poněkud nestabilní studená fronta doprovázela mnoho Čechů i v úterý, kdy hlavně v nočních a ranních hodinách smáčela západ Čech. Rtuť teploměru vlivem toho opět moc nestoupala a třeba v Ústí nad Labem se po celý den zdržovala v těsném sousedství 10°C. V severoruském Norilsku už bylo mnohem lépe – slunečno (ráno a dopoledne zpočátku až oblačno), srážky žádné a z nočních 8.9°C se v poobědovém čase stalo vyletněných 25.7°C. V Norilsku šlo o vůbec první překročení 20.0°C a zároveň o úvodní letní den tohoto roku, do té doby byl nejteplejším dnem pátek 5. června s jarními 17.5°C (teploty přijatelné, vzhled oblohy už nikoliv).

V roce 2014 v Norilsku počátek druhého červnového týdne tak pestrý nebyl, v pondělí 9. června se teploty pohybovaly v rozmezí od -0.4 do 9.8°C (k tomu proměnlivá oblačnost) a v úterý 10. června dělal teplotní rozptyl 0.9 až 4.0°C (inverze).
V roce 2009 se zdejší pondělí 8. června postaralo o minimum 1.4°C a maximum 6.0°C (obloha převážně oblačná) a v úterý 9. června se zde Rusové nedočkali více než 10.9°C (na startu noci se zrodila nejnižší teplota o 2.1°C a od rána až do večera bylo oblačno až zataženo s přeháňkami).

Letošní 9. červen byl v Norilsku neobvykle (rekordně) teplý, v rámci posledních 10 let byl nejvyhřátější v sezóně 2008, kdy zavítal až ke 14°C. Nejvydařenější čtyřiadvacetihodinovkou šestého měsíce pak byl v letech 2005 až 2014 25. červen roku 2012, neboť doputoval až k letním 27.1°C. A posledním nejvýraznějším tropickým dnem byl 21. červenec 2013, a to díky svým 32.0°C.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...