KANADSKÉ ZEMI LÉTA DĚLAJÍ SPOLEČNOST TROPY

11.6.2015 8:35 | Autor: Jan Horák

Už za pouhých 10 dní dosáhne severní polokoule maximálního příklonu k naší jediné hvězdě, konkrétně k tomu dojde v neděli 21. června, a to několik minut po půl osmnácté. Omezené skupině Seveřanů (Islanďanům) se tak jako obvykle naskytne jediná možnost v roce, při které je možné sledovat nikdy nezapadající sluneční kotouč. Polární den je na Islandu k vidění pouze na jeho samotném severu, jímž jako jediným prochází severní polární kruh. Půlnoční zlatavý disk je pak pozorovatelný i v jiných částech Islandu včetně metropolitního Reykjavíku, v tomto případě za to ale může fakt, že Island navzdory své zeměpisné poloze užívá britský čas.

I Češi mohou v pohodlí svého domova zažít plný půvab letního slunovratu, je ale nutné vydat se do větších výšek, přesněji do bezmála 300 000 m.n.m., tj. nějakých 188 Sněžek, což je tak trochu nereálné…

Smůlu mají v tomto ohledu také Kanaďané pobývající v zemi léta, resp. tedy ve městě Summerland (přes 11 000 obyvatel), jehož jméno lze v rámci anglického jazyka podobně jako u evropské země ledu (anglicky Iceland) rozštěpit na summer a land.

Kanadský Summerland je situován v jižním sektoru Britské Kolumbie u vod jezera Okanagan, od velkoměstského Vancouveru je tedy vzdálen cca 350 km východně a od českého Aše plus mínus 9 800 západně. Klima je v této části světa kontinentální, průměrná roční teplota se pohybuje okolo 9°C, nejteplejším měsícem je červenec s 20°C a nejchladnějším prosinec s -2°C. Příděl přírodní vody je kvůli okolním horským masivům zachytávajících vláhu nižší, v rámci dvanácti měsíců se motá kolem 300 až 350 mm.

V předešlých dnech sem proudil teplý vzduch až z dalekého jihu a platilo to též ve středu 10. června, kdy do Summerlandu putoval vzduch až z oblasti Kalifornského poloostrova – středeční noc nešla pod 15.6°C (místní automatická stanice). Velmi teplé počasí nicméně panovalo i v dnech předešlých.

Teplá až horká vlna odstartovala v pátek 5. června, který přinesl až letních 27.4°C. V sobotu 6. června došlo k mírnému navýšení a nejvyšší hodnota byla rovna 28.2°C. V neděli 7. června se vzduch pohřál až na 31.1°C a jednalo se o zdejší první tropický den roku 2015. Zatímco v Čechách bylo v pondělí 8. června zataženo a deštivo (a hlavně chladno), tak Summerland hlásil až 35.5°C. V úterý 9. června se ochladilo, avšak jen mírně – popolední teploty se vyšplhaly až na 32.0°C. A rovněž polovina tohoto pracovního týdne dobře odrážela roční období, neboť už kolem 11. hodiny bylo naměřeno 25°C.

Summerland na tom byl lépe než některé rovníkové lokality, třeba brazilská Macapá se na začátku týdne dočkala nanejvýš 34°C (letištní stanice), Libreville v africkém Gabonu ve shodný den nepřekonalo 27.2°C a takový Wajir ve státě zvaném Keňa se v pondělí mohl těžit z až 35.6°C – to je sice o 0.1°C více než v Summerlandu, v praxi to ale žádným rozdílem není..

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...