ALEXANDRIA PORAZILA V NEDĚLI ALEXANDRII

15.6.2015 9:17 | Autor: Jan Horák

Druhý červnový a tím zároveň předposlední „školní“ víkend byl v České republice především ve své první polovině velmi aktivní, poněvadž se v našem vzdušném prostoru vyskytlo hodně bouřek, ojediněle i intenzivních. Odpolední teploty byly letní až tropické, v sobotu se šplhaly nanejvýš ke 33 až 34°C (Ostravsko, Karvinsko) a v neděli považovaly za strop 31°C (jižní sektor Jihomoravského kraje). Sobotní bouřková činnost se zase postarala o teplotní nesoulad mezi západem a východem, zatímco si tedy Ostravané mohli libovat z oněch 33°C, tak v Čechách se leckdy museli spokojit s méně než 20°C. Teplotní propad způsobený bouřkou byl dost znát třeba na Chomutovsku – v první dekádě odpoledne až 28°C a jen o „několik“ desítek minut později sešup až k 16°C.

V nedělních popoledních hodinách (po 16. hod.) se mohutná kupovitá oblačnost začala vyvíjet hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině, jinak bylo spíše slunečno, obzvláště v Karlovarském a Ústeckém kraji. Oblaka typu cumulonimbus se na konci týdne vytvářela také na východě Slovenska, v Rakousku, v Itálii, v Srbsku, v Bělorusku či v Rumunsku. Poslední zmíněný stát byl na tom teplotně dobře, jelikož ve velkém překračoval hranici 30.0°C.

Asi 30 km severně od přírodní rumunsko-bulharské hranice tvořenou proudem řeky Dunaj a zhruba 75 km jihozápadně od metropolitní Bukurešti leží na jihu Rumunska město zvané Alexandria (něco kolem 50 000 obyvatel). Zde se 14. června letopočtu 2015 všichni radovali z modré oblohy a vysokých poobědových hodnot, které v maximu atakovaly 33°C. O cca 1 600 km vzdálenější egyptská Alexandrie možná byla zalitá slunečními paprsky, avšak tolik vyhřátá už nebyla – přinejlepším 28°C. Vyplynutí je tím pádem jasné: Rumunská Alexandria v neděli pokořila egyptskou Alexandrii.

Přesně před rokem byla situace obdobná, byť v tomto případě v neprospěch evropské Alexandrie – alexandrovští Rumuni byli v sobotu 14.6.2014 obdařeni až 28.2°C (stanice na východě města poblíž čerpací stanice MOL) a alexandrovští Egypťané dostali v ten samý den až 29.0°C (letištní stanice).

Nejrozpálenější 14. červen posledních let se v Alexandrii v Rumunsku konal v pondělí 14.6.2010, když se rtuť teploměru zastavila až na rovných 34.0°C. V nesousední Alexandrii v Egyptě se tak stalo v sobotu 14.6.2008, to se vzduch prohřál až na 30.6°C. Větší Alexandrii v tomto ohledu limituje přítomnost Středozemního moře, vane-li ale vítr z vyprahlého a rozžhaveného jihu, může být opravdu horko – v roce 1995 si 14. červen připsal až 39.4°C. Taková louisianská Alexandrie se o loňský 14. červen dopracovala až na 32°C, čímž zastínila Alexandrii v Rumunsku i Egyptě. Zdejším nejlepším výkonem 14. června je 38.3°C z letopočtu 1924 (v roce 1963 téže úctyhodných 37°C).

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...