CHLADNÝ MURMANSK TENTOKRÁT BEZ SNĚHU

18.6.2015 7:01 | Autor: redakce

 

 

Středeční jitro bylo v České republice poměrně chladné. K nejméně vyhřátým oblastem patřil například západ Krušných hor, kde teploty klesaly k bodu mrazu. Na česko-polské Sněžce trochu mrzlo, protože tady (polská stanice) rtuť teploměru zavítala k lehce záporným -1.3°C (loňský 17. červen považoval za dno 4°C). Na Chomutovsku se minima motala okolo 6°C, v Doksanech kolem 8°C, na Liberecku na tom byli stejně jako na severozápadě Čech a tytéž podmínky panovaly i na Přibyslavsku (v odpoledním čase se zdejší hodnoty zdržovaly nanejvýš v okruhu 14°C, díky čemuž tu bylo o krapet chladněji než v islandském Akureyri, které zamířilo k 15°C), Ostravsko se v ranním čase zdržovalo někde u 9°C…

O něco lépe než na Sněžce na tom byli lidé žijící v severopolárním a ruském Murmansku, jenž se 17. června dočkal až 4.7°C (stanice v centrálním sektoru města). Přes před rokem zde v úterý 17. června teplota vzduchu spadla až ke 2.4°C a o den později činilo minimum 2.3°C. Právě polovina pracovního týdne tehdy zpestřila místním život, neboť se objevila hustá chumelenice. Počasí tak spíše napodobovalo pravou vánoční atmosféru nežli vrcholící pouť severní polokoule ke Slunci. Probuzená zelená vegetace tak v Murmansku na chvíli nabyla bělejšího odstínu.

Sněžení však zaznamenali také někteří Finové, Estonci nebo též Rusové pobývající v Tverské oblasti – v některých místech se navzdory kladným teplotám dokázal přechodně utvořit poprašek.

V tomto roce už byl Murmansk (a další) přírodnímu letnímu zasněžování ušetřen. K nějakému výraznému zlepšení oproti loňsku ale nedošlo, stejně jako předtím se i nyní odpolední Celsiova čísla nacházela pod hranicí 7°C a pocitovou teplotu k tomu navíc korigoval nepříjemný vítr, který v nárazech dosahoval rychlosti až kolem 18 m/s (65 km/h).

Nejméně vyhřátý 17. červen se v největší lokalitě za severním polárním kruhem konal v letopočtu 1978, když se ochladilo až na rovných 0.0°C. Naproti tomu ten nejvydařenější 17. červen se v Murmansku zrodil v roce 1922, to byl proces prohřívání vzduchu ukončen až na letních 29.2°C.

Po 17. červnu 1978 se 18. června shodného ročníku uskutečnil ponor k 1.3°C, což je doposud nepřekonaným minimálním rekordem tohoto dne. Naopak v sezóně 1939 se stejnojmenná čtyřiadvacetihodinovka prezentovala až 28.2°C a jde o nejlepší a stále nepokořený výkon tohoto dne.

Jen pro zajímavost: Masivní zemětřesení, které před několika týdny postihlo Nepál, bylo natolik silné, že hnulo i s vrcholem náležícímu obru jménem Mount Everest. Působením velmi silných otřesů se totiž posunul o přibližně 3 cm směrem na jihozápad, díky čemuž se o nepatrný kousíček přiblížil k Bengálskému zálivu.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...