V BOMBAJI ZAČÍNÁ DIKTATURA MONZUNU

20.6.2015 8:48 | Autor: redakce

 

V Bombaji před pár dny odstartovala diktatura monzunu, a to toho letního. Suché pevninské severovýchodní proudění přinášející maximum slunečních paprsků a až zdraví ohrožujících (v mnoha případech též beroucích) odpoledních teplot tak opět vystřídal vlhký oceánských příliv vzduchu z jihozápadu čili z Arabského moře. Úsek intenzivního přírodního zavlažování začíná v Bombaji právě v červnu a trvá až do září.

První předzvěstí končící periody sucha bylo v Bombaji pondělí 8. června, kdy se na toto velkoměsto z oblačnosti sneslo 5 litrů vody. Poté ještě následovalo dalších 72 hodin bez deště a tím slunečné počasí skončilo (letištní stanice v městské části Santacruz).

Ve čtvrtek 11. června se sice na Bombaj snesl pouhý necelý litr vody, avšak hned v pátek už započala plná diktatura letního monzunu. V čase od pátku 12. června do čtvrtka 18. června, tj. za jeden týden, vykapalo na bombajské chodníky a budovy téměř 250 litrů vody. Přesně před rokem bombajský letní monzun při svém nástupu tak tvrdý nebyl, v průběhu úvodních 168 hodin své dominance tehdy mezi 13. až 19. červnem zbičoval místní lid „skromnými“ 85 litry vody. Červen 2014 jako celek měl na účtu 88 litrů vody, letošní šestý měsíc roku tím pádem bude o dost uplakanější.

Červen 2013 byl naopak laděný zcela jinak – počínající letní monzun dodal půdě dohromady 967 litrů vody. Průměrná relativní vlhkost vzduchu činila 83% a teplotním součtem bylo 28.3°C, což v překladu do češtiny znamená nepříjemné dusno. To je nicméně v období dešťů v Bombaji typické a platí to i pro zbytek silně přelidněné Indie. Nejmokřejším dnem šesté dvanáctiny letopočtu 2013 bylo pondělí 10. června, a to zásluhou svých 180 litrů vody (srážky jsou jako obvykle konvektivního rázu, tj. v podobě bouřek, a občas dokážou být nanejvýš vydatné).

Červen 2012 byl zase oproti červnu 2013 tak trochu „suchar“, jelikož zemskému povrchu dodal jen bezmála 300 litrů vody. V porovnání s předcházejícím červnem 2011 se tak dostáváme do velmi zajímavého kontrastu, protože první třetina kalendářního léta 2011 zavlažila Bombaj úctyhodnými a velmi, ale opravdu velmi štědrými 1 256 litry vody.

V červenci 2011 zalilo Bombaj pro nás naprosto nereálných 2 518 litrů vody, srpen stejného roku si připsal srážkový úhrn o 1 384 mm a následné září k tomu přidalo dalších 559 mm. Společně s červnem to tedy znamená, že na Bombaj za veškerých zmíněných 2 928 hodin spadlo pro střední Evropu naprosto astronomických 5 717 litrů vody (některé části Indie se v minulosti dočkaly dokonce ještě většího přídělu vody).

Jen pro zajímavost: V úterý 26. července 2005 bylo v oblasti Bombaje hlášeno rekordní množství dodané vody. Za celých 24 hodin napršelo rekordních 942 litrů vody, čímž byl překonán předchozí indický rekord z roku 1912, který dělal 838 litrů (Čérápuňdží). Šlo o „zamrzlou“ bouřku, jež byla zároveň dosti izolovaná – řečených 942 litrů se týkalo jen určitého bodu na bombajském předměstí. Světový rekord ve věci úhrnu srážek za 24 hodin pak nadále drží Réunion se svými 1 825 litry.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...