LÉTO NA VRCHOLU BALKÁNU

25.6.2015 8:28 | Autor: Jan Horák

V neděli 21. června 2015 v čase několik minut po půl šestnácté se na severní polokouli konal letní slunovrat a na té jižní pak ten zimní. V praxi to znamená pouze dvě věci – za prvé končí školní rok a za druhé opět startuje půlrok trvající omezování dodávky přírodního světla.

V České republice je řada lidí, která si světelných možností nejdelšího dne roku příliš neužila. Kromě mnoha jiných k nim patří zejména řidiči naší jediné podzemní železnice, jíž je pražské metro. Ti tráví drtivou většinu své pracovní doby pod zemským povrchem čili mimo dosah slunečního záření, takže asi není příliš divu, že mnohdy závidí svým nepodzemním kolegům tramvajářům nebo v případě rodáků z východní části Česka šalinářům. Na druhou stranu je pravda, že při občasných vlnách horka, které k létu patří, je obsluhování tramvaje (šaliny) tak trošku utrpením.

Opusťme nyní svět městských železnic a vydejme se na Balkán. Jihovýchodní sektor starého kontinentu je v období letních měsíců (školních prázdnin) velmi vytížen, a to z důvodu přítomnosti Jaderského, Egejského a Černého moře (mimo jiných). Za velmi kvalitním prožitkem (za předpokladu slunečného počasí) se nejen o letní slunovrat dá na Balkánském poloostrově vyrazit do Bulharska, konkrétně do zdejšího pohoří zvaného Rila a přesněji na horu jménem Musala – se svou výškou 2 925 m je právoplatným vrcholem celého Balkánu a má tak nejblíže k nebesům a tím i ke Slunci.

Podnebí na Musale je zásluhou jejích fyzických rozměrů srovnatelné s tím islandským čili subpolárním s tím, že oproti nejizolovanějšímu evropskému státu je vzhledem k omezenému vlivu oceánu drsnější. Tak například kalendářní zima 2014/2015 jako celek se v islandském Akureyri prezentovala -1.1°C (letištní stanice), přičemž minimum činilo -14.0°C (pozdní večer v sobotu 21. února) a maximum bylo rovno 11.8°C (neděle 8. února). Na Musale se identická perioda předvedla průměrem o -9.2°C (místní stanice), nejníže zašla rtuť teploměru k -27°C (středa 7. ledna) a naopak do největších výšek vystoupala v úterý 16. prosince, kdy dorazila až ke 2.2°C (po většinu dne nicméně mrzlo).

Meteorologicko-astronomické léto (1.6. až 22.9.) s pořadovým číslem 2014 doneslo na vršek Musaly dohromady 4.8°C, nejchladnějším okamžikem bylo -6.5°C z rána v neděli 1. června (kosmické léto skončilo v brzkých hodinách v úterý 23. září – v tento den se Musala dočkala až -9.0°C, a to o půlnoci, tj. na přelomu úterního a středečního dne) a tím nejvydařenějším dnem se stal čtvrtek 14. srpna, který se zastavil až na 17.1°C (Akureyri hlásilo v totožném časovém úseku nanejvýš 21.0°C, a to v úterý 17. června).

Meteorologicko-astronomické léto s označením 2013 přineslo na citovanou velehoru v součtu 4.3°C, nejméně vyhřátým momentem bylo -6.6°C z 1. června (Musala očividně nemusí Den dětí) a naproti tomu ta nejvyhřátější chvíle byla prezentována 15.6°C (sobota 22. června).
Nejžhavějším červnovým dnem v posledních letech bylo úterý 26.6.2007 se svými 17.4°C. Nejlepším červencovým výkonem v rámci nedávné historie je 20.0°C z 24.7.2007. A srpen byl nejvlídnější o svůj dvacátý den v roce 2006, když se postaral až o 19.0°C.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...