NĚKTEŘÍ FRANCOUZI SE ASI TROCHU ZAPOTÍ

29.6.2015 8:42 | Autor: Jan Horák

Červen nám dává sbohem, první půlrok letopočtu 2015 taktéž a školní lavice budou znovu nějaký ten týden zasypávány zrnky prachu a jiných nečistot. Po dlouhých šesti měsících tedy opět nastává po Vánocích druhá nejsympatičtější část roku, která se nazývá červenec a srpen. Se sedmým a osmým měsícem roku samozřejmě zároveň startuje hlavní turistická sezóny a je jedno, zda-li kdo k cestování použije letadlo, autobus, vlak, auto, kolo, vlastní nohy, prst a mapu či určitou službu jedné nejmenované společnosti sídlící v kalifornském městě Mountain View. Ano, jde o Google a jeho Street View.

Poslední dva červnové dny budou velmi žhavé, nikoliv však v evropském srdci, ale na Pyrenejském poloostrově, a to zejména ve Španělsku. Tady totiž bude k vidění rozlití vzduch pocházející ze sousední Afriky, který v letních měsících přináší pouze jednu věc – teplo / horko / vedro / problém. Na většině španělského území se hned v pondělí 29. června očekávají odpolední teploty okolo 33 až 38°C s tím, že hlavně na jihozápadě / jihu země budou atakovat 40°C. Teplota Středozemního moře omývajícího břehy Španělska dosahuje či překračuje 23°C, vzhledem k aktuálnímu počasí nicméně stále poroste.

Horké chvíle se však rýsují též pro sousední Francouze, na které by také měla dýchnout paní Afrika. Nejrozpálenější částí Francie by měl být její jihozápadní sektor, tj. především region jménem Akvitánie a Midi-Pyrénées – zde by se odpolední maxima měla šplhat někam na 38 až 42°C. Vody přilehlého Biskajského zálivu jsou trochu chladnější než u španělského Středozemního moře, a to o nějakých 3 až 5°C. Při teplotách nad 35°C ale jeho přítomnost potěší…

Bordeaux, několikasettisícové město ležící v severním sektoru Akvitánie, sice přímý přístup k Atlantickému oceánu nemá, ale zato jím protéká řeka Garonny. Právě Bordeaux by mělo patřit k místům, která budou čelit africké invazi. Aktuální předpověď pro tento kout světa zamířená na úterý hlásá odpolední hodnoty okolo 38 až 41°C a k tomu slunečno, pokud tomu tak bude, tak dojde k přepisu zdejších dějin, neboť historicky nejlepším výsledkem bordeauxského června je 39.2°C z 26.6.2011. Samotný 30. červen s velkou pravděpodobností sám sebe překoná – momentálně je jeho nejvýraznějším výkonem 37.2°C z letopočtu 1952, což na plánovaných 40°C nestačí. Předcházející 29. červen byl v Bordeaux nejteplejší v ročníku 1950, kdy si připsal až 38.4°C.

„Vzdušným autobusem“ proslavené Toulouse se totálního maxima šestého měsíce roku dočkalo 29. června roku 1950, když se rtuť teploměru zastavila až na 39.8°C. Tato hodnota v tomto případě asi pokořena nebude, poněvadž by se tu úterní nejvyšší odpolední teploty měly pohybovat „jen“ kolem 35 až 38°C. Záznam pro 30. červen by ale teoreticky přepsán být mohl – pořád je platných 37.0°C ze sezóny 1952.

Pár desítek km severně od Montpellier lze nalézt Conqueyrac, malou vísku s cca 100 obyvateli. Tady se v srpnu roku 2003 dočkali až 44°C – jde o francouzský teplotní strop. Ten v příštích dnech s velkou pravděpodobností navýšen nebude.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...