ROZPÁLENÝ MADRID DOROVNAL ROK 1994

1.7.2015 7:57 | Autor: redakce

 

 

V úterý po obědě, konkrétně o půl druhé odpoledne neboli též o půl čtrnácté, bylo v Evropě nejslunečněji v Portugalsku, ve Španělsku, ve Francii, ve wimbledonské Anglii, v Lucembursku, v Belgii, v Nizozemsku, v Itálii, ve Švýcarsku, v Brémách, v Dolním Sasku, v Severním Porýní-Vestfálsku, v Hesensku, v Porýní-Falc, v Sársku a v Bádensku-Würrtembersku. V těchto evropských sektorech dominovalo jasno a hlavně v případě Španělska a francouzské Akvitánie i vysoké hodnoty.

Teplo bude u našich západních sousedů a nesousedů také v dnech dalších, a to docela dost – na některých místech to vypadá na maxima kolem 36 až 42°C. V Česku zřejmě bude největší hic o víkendu, kdy by se nejvyšší odpolední teploty mohly pohybovat okolo 30 až 35°C s tím, že podobně nebo ještě hůře by na tom mělo být rovněž Polsko, Německo, Dánsko, Nizozemsko, Belgie, Lucembursko, Francie… Starý kontinent prostě bude žhavý.

V Madridu, přesněji v oblasti mezinárodního letiště Aeropuerto Adolfo Suárez Madrid-Barajas, bylo velmi nepříjemně už v pondělí 29. června, kdy se rtuť teploměru na zdejší letištní stanici zastavila až na rovných 40.0°C – jde o nejlepší výkon tohoto dne a zároveň o první Celsiovu čtyřicítku v měsíci červnu (pro období 1981 až 2015). Tedy ne tak úplně, v úterý 26. června roku 2012 se zde vzduch prohřál až na 39.9°C, což je z pohledu matematických zákonů definujících zaokrouhlování jasná čtyřicítka. Přesných 40°C si pak ještě připsal 30. červen letopočtu 1994, letošní 29. červen se tedy svým způsobem vrátil o jeden pár desítek let v čase.

Filozofickou otázkou by v tomto ohledu mohlo být, zda-li se někdy dávno, tj. před nástupem teploměrů a jiných moderních vymožeností, na území Česka neobjevila teplota převyšující Dobřichovických 40.4°C z 20. srpna 2012? Kdo ví…

Madrid se v letošním červnu dočkal celkem 22 tropických dnů, pouze v 8 případech tím pádem nebylo maximum vyšší než 29.9°C. Nejchladnější popoledne připadlo na pondělí 15. června se svými nanejvýš 21.3°C. Nadcházející noc se ve svém závěru postarala o červnové teplotní dno, neboť v ranních hodinách v úterý 16. června zaznamenal Madrid minimum o 11.3°C. Tropická tmavá část dne byla ve španělské metropoli k vidění třikrát – 22. června nejméně 21.1°C, 29. června ne méně než 21.7°C a 30. června hodnoty nešly pod 21.4°C.

Vrátíme-li se ještě k pondělnímu dni, tak v době dosažení oněch 40.0°C setrvávala relativní vlhkost vzduchu pod 20%, díky čemuž byla pocitová teplota na více méně shodné úrovni jako ta reálná (plus mínus 39°C). Pokud by ale v Madridu při stejném Celsiově číslu panovala totožná relativní vlhkost vzduchu jako v Praze (45 až 50%), byl by už smyslový vjem někde u 55°C. A pokud by madridská relativní vlhkost vzduchu byla při 40°C na 100%, tak bychom se dostaly někam ke 108°C. Jedná se samozřejmě o naprostou vědecko-fantastičnost, ale není všem dnům konec.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...