LÉTO U NOVOGUINEJSKÉHO JEZERA PANIAI

1.7.2015 7:57 | Autor: redakce

 

Když na pražském hlavním vlakovém nádraží nastoupíte do mašiny s označením EN 405 Vltava, tak můžete po nějakých 25 hodinách bez jediného přestupu dorazit do Moskvy, a to konkrétně do jejího Běloruského nádraží (Belorusskaja). Poté se stačí pomocí metra, autobusu či taxi dopravit na Jaroslavské nádraží (Iaroslavskaja) a tady nasednout na vlak NZ 44, který Vás bez přestupování přepraví až do Omsku, a to zhruba za 47 hodin. Tady bude nutné se přemístit do vlaku NZ 2, jenž Vás bez přerušení dopraví až do Vladivostoku, a to přibližně za 105 hodin. Sečteme-li to, tak nás tato varianta železniční přepravy mezi Prahou a Vladivostokem vyjde na plus mínus 177 hodin. Ale tím toto dobrodružství nekončí, pokud totiž ještě ve Vladivostoku nasednete do lodi a necháte se odvláčet do Šanghaje, odkud následně odplujete do filipínské Manily a z ní pak poletíte letadlem směrem na jihovýchod, tak se můžeme dostat na půdu ostrova zvaného Nová Guinea, v jehož jihozápadní části lze nalézt citované jezero Paniai. Neřešíte-li tedy finance ani čas a zároveň přemýšlíte co v létě, tak…

Nová Guinea je z politického hlediska rozdělena na dvě části – západní polovina ostrova spadá pod Indonésii, kdežto ta východní pod samostatný stát Papua-Nová Guinea. V indonéském sektoru Nové Guinei se do výšky přes 4 500 m tyčí pohoří Maoke a při pohybu dále na jihozápad narazíme na pohoří Sudirman, které rovněž překračuje 4 500 m – je domovem velehory Puncak Jaya. A právě v této oblasti se nachází přírodní vodní plocha Paniai.

V úterý 30. června ve 12 hodin činila teplota vzduchu v Praze-Libuši letních 25°C, v případě indonéského jezera Paniai to bylo 23°C čili o 2°C méně (stanice na letišti u východního břehu jezera u města Enarotali v nadmořské výšce 1 770 m.n.m.). Podíváme-li se na obdobně vysokou Sněžku, tak ta se o úterní oběd dočkala 10°C (polská stanice).

Paniai leží v tropech, díky svým proporcím však nemusí snášet tak vysoké teploty. Zatímco tedy přímořské Nabire zaznamenalo v úterý maximum o 31.5°C (letištní stanice), tak Paniai nešlo nad 23.8°C.

Astronomické léto 2014 sem přineslo dohromady 19.3°C (v Nabire bylo teplotním součtem 27.8°C), nejrozpálenějším dnem byl čtvrtek 5. června s odpoledními 26.6°C (přes den dělaly společnost bouřky a jejich kapky deště) a naopak tím nejchladnějším dnem byla sobota 26. července, která v brzkých ranních hodinách dokázala slevit až na 10.0°C (pokles teplot měl za následek vznik mlhy, ta se v dalších hodinách rychle rozpustila a slunečný den nabídl až 24.4°C). Celé léto bylo jako obvykle velmi uplakané, v tomto případě dělal celkový srážkový úhrn bezmála 810 mm.

Meteorologické léto 2014 jako celek se v této části světa prezentovalo 19.1°C. Do nejvýraznějších výšek vystoupala teplota vzduchu v úterý 4. června, když dosáhla na 26.0°C. V neděli 23. června se zase naproti tomu uskutečnil nejhlubší ponor do Celsiových vod, poněvadž bylo minimem 12.4°C a i v tomto případě se zrodila mlha. A co se deště týče, tak z oblačnosti za všech 92 dnů vykapalo téměř 1 020 litrů vody.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...