VEDRO? IRÁCKÁ BASRA SE NA PŮL VAŘÍ!

5.7.2015 7:03 | Autor: redakce

 

Portugalsko, Španělsko, Andorra, Itálie, Švýcarsko, Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Maďarsko, Slovensko, Česko, Německo, Polsko, Lotyšsko, Litva, Bělorusko… To je výčet skoro všech evropských zemí, ve kterých o sobotní 13. hodinu a 30. minutu dominovalo jasno. Rozlohový součet veškerých těchto zmíněných států je roven nějakým 2 380 000 km², což odpovídá necelým 30% starého kontinentu, z čehož jasně vyplývá, že Evropa byla o zmíněný čas velmi slunečná. Ale také horká.

V sobotu 4. července roku 2015 ve 12 hodin to v některých vybraných evropských lokalitách vypadalo následovně: Lyon 34°C (před rokem 27°C), Štrasburk 33°C (před rokem 26°C), Antverpy 32°C (před rokem 26°C), Eindhoven 34°C (před rokem 28°C), Peer 34°C (před rokem 28°C), Düsseldorf 33°C (před rokem 28°C), Gardelegen 36°C (před rokem 28°C), Lipsko 34°C (před rokem 28°C), Mannheim 34°C (před rokem 28°C), Innsbruck 28°C (před rokem 25°C), Bern 30°C (před rokem 21°C)…

V České republice čtvrté červencové poledne rovněž nijak zvlášť chladné nebylo – na Chebsku dosahovala teplota vzduchu 32°C, na Mostecku 31°C, v Doksanech shodně jako na Chebsku 32°C, v Praze-Ruzyni 30°C, v Praze-Libuši 32°C, v Praze-Kbelích 30°C, na Čáslavsku 31°C, na Ústeckoorlicku 30°C, Dobřichovice naměřily 33°C… Třeba taková krétská Chania se musela spokojit „jen“ se 26°C, maledivské Malé se dočkalo 31°C a to samé platilo i pro Kolombo na Srí Lance… K české dokonalosti tedy scházelo jen to moře…

Pokud Vám tyto teploty přijdou již přehnané a zbytečně vysoké, zkuste se vžít do role obyvatel irácké Basry. Ta se totiž už několik desítek hodin na půl vaří, a to doslova, protože tu nejvyšší odpolední teploty přesahují 50°C!

Basra leží v jihovýchodním sektoru Iráku, a to cca 100 km severozápadně od otevřených vod Perského zálivu, asi 1 300 km jihovýchodně od Kypru a zhruba 3 500 km jihovýchodně od Brna. Velkoměsto spadá pod horké pouštní klima s tím, že na kalendářní léto připadá v dlouhodobém měřítku 34°C. Právě probíhající letní sezóna má zatím na kontě 38°C (letištní stanice) a poslední dny pouze a jen přidávají.

Nemáte-li tím pádem rádi horko, tak je dobře, že jste v pátek 3. července necestovali do Basry – rtuť teploměru se zde totiž v popoledním čase zastavila až na silně nepohodlných 50.4°C. Relativní vlhkost vzduchu v době dosažení maxima pobývala pod 7%, pokud by ale byla identická jako v Praze-Libuši, tak by pocitová hodnota odpovídala 69°C (při 80% vlhkosti by to bylo 184°C – těžko představitelné, že?). Odporné vedro však Basru provázelo také o následnou sobotu, která se dokonce zastavila až na velmi vyspělých 51.3°C. Maxima kolem 47 až 51°C by Basru měla provázet i nadále – nejezděte sem.

Přesně před dvanácti měsíci na tom zdejší lidé o moc lépe nebyli – například v pátek 4. července se vzduch rozžhavil až na 48.2°C. U nás jsou takováto Celsiova čísla naštěstí naprostou utopií.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...