PŮSOBENÍ ÚTERNÍ STUDENÉ FRONTY V NĚMECKU

8.7.2015 8:58 | Autor: Jan Horák

V úterý končila v České republice vlna veder, která nás sužovala po dobu jednoho týdne. Úvodní tropický den připadl hned na první den prázdnin čili na středu 1. července, kdy bylo třeba v Doksanech naměřeno až 30.6°C. Ve čtvrtek 2. července bylo dost vedro na Plzeňsku, a to 32°C. V pátek 3. července se opět nejvíce ohřáli v Doksanech, kde bylo maximem 34.6°C. V sobotu 4. července zase stékal pot hlavně v Doksanech, které zamířily až k 37°C, konkrétně na 36.5°C. V neděli 5. července bylo v Doksanech sice úctyhodných 36.3°C, avšak Plzeňsko či Praha-východ atakovaly až 38.0°C s tím, že Řež dosáhla až na 39°C. V pondělí 6. července se v západní polovině Česka po přechodu slabší studené fronty trochu ochladilo, v té východní ale naopak – Strážnice se dočkaly stejné hodnoty jako Doksany v sobotu 4. července. A v úterý 7. července se jih Moravy šplhal až k 37°C.

Tropická epizoda nicméně finišovala také v sousedním Německu, kde se také přehouply přes 35°C, a to třeba ve městě zvaném Lahr – v maximu rovných 37.0°C (letištní stanice). Zatímco ale nad českým národem bylo o úterní 16. hodinu povětšinou jasno, tak Němci už hlásili první zárodky bouří souvisejících s výraznou studenou frontou.

Noc z pondělí na úterý byla v Německu poklidná a na některých místech navíc byla zkrášlena o tzv. svítící oblaka – tento druh oblačnosti na rozdíl od veškeré ostatní nepobývá v troposféře, tj. ve výšce do cca 12 km, ale až v mezopauze, přesněji ve výšce až přes 80 km. Teplota zde klesá pod -130°C, což je pro zrození lesklého stříbrného závoje nezbytné.

Kolem 13. hodiny se nedaleko Paříže objevila první výraznější kupovitá oblačnost a s ní související elektrické výboje – první známka blížící se změny. O hodinu později provázely jižní polovinu Německa teploty okolo 29 až 34°C. V 15 hodin se Němci mohli radovat z 35°C, a to například ve Stuttgartu.

V 17. hodin již rozvinutá bouřková aktivita úřadovala v severním sektoru německé spolkové země Hesensko, kam přinášela nárazy větru o rychlosti až kolem 90 km/h. Mezi zasažená místa patřila například lokalita jménem Kassel. V jiných koutech Hesenska však byly pozorovány poryvy o tempu až okolo 100 km/h. V oblasti zvané Böhl-Iggelheim padaly poměrně velké kroupy – v průměru 2 cm.

Silné bouře – i supercely – byly v dalších hodinách k vidění též v jiných německých obcích a městech. Namátkou: U městečka Fritzlar dosáhl úder větru rychlosti až lehce přes 110 km/h, Framersheim dokonce čelil tornádu (mimo jiné bylo zdevastováno několik střech), kroupy o velikosti až 4 cm bombardovaly také dálnici A3, pár vesnic v okolí města Halle v důsledku přívalových dešťů a dalších doprovodných jevů bylo odříznuto od dodávky elektrické energie, v samotném Halle také bouře působily problémy – spadlé stromy narušily provoz tramvají…

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...