SNĚŽKA SE V PÁTEK PŘIBLÍŽILA PÁTKU 22.7.2011

11.7.2015 9:52 | Autor: Jan Horák

Česko-polská Sněžka se v pátek 10. července roku 2015 vzdáleně přiblížila pátku 22. července letopočtu 2011, a to ve věci rychlosti proudění vzduchu. V tom i onom případě se severovýchodně od naší největší hory, tj. nad Polskem či přilehlém okolí (např. Polabí), zdržovala tlaková níže, která do určitě míry diktovala podmínky také v srdci evropského kontinentu.

V pátek 22. července ročníku 2011 se střed cyklóny zdržoval přímo nad Polskem, a to konkrétně nad jeho severozápadním sektorem. Například ve městě zvaném Štětín byl v tento den v ranním čase zaznamenán tlak o 994 hPa, v závěru dne pak činila hodnota tlaku 998 hPa (stanice mezinárodního letiště Szczecin-Goleniów, cca 30 km severovýchodně od samotného Štětínu). I zde bylo relativně větrno – vítr dosahoval v nárazech rychlosti 11 až 15 m/s (40 až 54 km/h).

Sněžka tehdy byla od středu této oblasti nižšího tlaku vzduchu o něco dále, takže nejnižší hodnota tlaku byla o něco vyšší než v případě Štětínu, a to 996 hPa, při nepřepočtu na hladinu moře se jednalo o 819 hPa (polská stanice). Chladnější severozápadní proudění tehdy drželo teplotu vzduchu v nižších číslech, v noci ze čtvrtka na pátek sice rtuť teploměru neklesla pod 3.1°C, avšak během pátečního dne se konal pokles až na 2°C. Celý 22. červenec setrval v rozmezí od 4 do 2°C.

Pocitovou teplotu nicméně dost ovlivňovala cirkulace vzduchu, která byla kvůli výraznějšímu tlakovému gradientu urychlena – v nočních a ranních hodinách byla Sněžka omývána rychlostí až okolo 35 m/s (126 km/h) s tím, že v nárazech to bylo až kolem 40 m/s (144 km/h). Dělala-li tedy reálná teplota 3°C, tak smyslový vjem odpovídal plus mínus -7°C.

O letošní pátek 10. července na tom Sněžka tak špatně nebyla – vítr vanul rychlostí „jen“ v těsném sousedství 23 až 26 m/s (83 až 94 km/h), přičemž v úderech šlo o nějakých 30 až 33 m/s (108 až 119 km/h). Celsiovy hodnoty ale byly o něco omezenější, protože v ranních hodinách klesly lehce pod bod mrazu, a to až k necelému -1°C. V době dosažení minima tekl vzduch rychlosti ±20 m/s (72 km/h), z čehož vyplývá pocitová teplota o -11°C. Rovněž tlak byl v tomto případě vyšší než minule, zatímco předtím klesl až k 996 hPa, tak nyní považoval za dno 1018 hPa (835 hPa při ohledu na výškovou orientaci vrcholu Sněžky).

Polský Štětín na tom byl více méně stejně, i tentokrát dosahovala nárazovost větru rychlosti 12 až 15 m/s (43 až 54 km/h), akorát tlak vzduchu nešel pod 1015 hPa.

Jen pro zajímavost: Na severozápadě Islandu (v oblasti zvané Západní fjordy) byl před několika dny k vidění „mlžný vodopád“. Viz. následující video: https://www.youtube.com/watch?v=Ff_GeK-mJ6A

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...