SNÍH V BOSTONU, CHAN-HOM V ČÍNĚ / KOREJI

13.7.2015 9:16 | Autor: Jan Horák

Světové oceány byly v závěru prvního čistokrevně červencového týdne poměrně rozbouřené, neboť v nich bylo možné spatřit dohromady šest tropickocyklonálních soustav, ať už zanikajících či vyvíjejících.

Převážná většina setrvávala nad územím Tichého oceánu – u 10. severní rovnoběžky a jejich blízkých sester se v prostoru mezi mezinárodní datovou hranicí (v případě severní polokoule jde vesměs o 180. poledník) a 100. západním poledníkem motaly celkem čtyři oblačné formace – první dvě západně od Havajských ostrovů (tropické bouře Halola a Iune), třetí mezi 120. až 130. východním poledníkem a 7. až 16. severní rovnoběžkou a čtvrtá u pobřeží Mexika (tropická bouře Dolores).

Zbylé dva systémy považovaly za domácí půdu Pacifik, avšak ten „asijský“ a nikoliv „americký“. Prvním byl dosluhující tajfun Chan-hom a tím druhým nadále čilá Nangka.

Spojené státy americké (Havajské ostrovy) žádné velké komplikace nečekají, Mexičané, Číňané, Japonci a Korejci už však totéž říci nemohou.
Mexiko, přesněji jeho státy Oaxaca, Guerrero, Michoacán, Jalisco, Colima či Baja California Sur, ohrožuje bouře Dolores, která by dle předpokladů mohla nabýt statusu hurikánu 2. až 3. kategorie.

Tajfun Nangka, který v podobě tajfunu 4. kategorie přešel přes severní okruh Severních Marian, se v neděli ráno našeho času nacházel ve Filipínském moři. Odtud by se měl vydat směrem na sever až severozápad, do potencionálního nebezpečí se tak dostává Japonsko. S větrem o rychlosti až okolo 250 km/h se tento oblačný vír už zapsal mezi tajfuny 5. kategorie, poté ale zeslábl a na počátku druhé poloviny víkendu šlo o tajfun 1. kategorie. I tak se ještě očekává, že zesílí.

Nejvíce o sobě dal v předešlých desítkách hodin vědět tajfun Chan-hom, který zasáhl hustě osídlený jihovýchod Číny, resp. okolí velkoměstské Šanghaje. Krátce po vstupu do vod Východočínského moře získal Chan-hom označení tajfun 4. kategorie, následně ale začal – naštěstí pro Číňany – rychle ztrácet na energii. Na ostrůvcích ležících východně od Tchaj-čou byly v závěru pátečního dne místního času hlášeny poryvy větru o rychlosti až 45 m/s, tj. 162 km/h, v samotné Šanghaji poté došlo na nárazy o 18 až 23 m/s, tj. 65 až 83 km/h. V neděli byl Chan-hom nad Žlutým mořem, avšak ve stádiu rozkladu.

Americký Boston možná nyní žádná tropická cyklóna netrápí, zato je v něm ale ještě ke spatření tající sníh ze zimních sněhových bouří – při nich se v únoru utvořila až dva a půl metru vysoká pokrývka. Sníh společně s odpadem skončil na jedné skládce a zde i po dlouhých měsících stále ještě odtává – právě onen odpad funguje jako izolace, která špinavý a extrémně nekvalitní sníh ještě udržuje při životě. Ve městě už odstartovala „loterie“, kdy veškerý sníh zmizí. Jak ale pro NYT (New York Times) uvedl jeden z obyvatelů (Tim Pedrsen), ne všichni jsou z toho nadšení.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...