ČERVENCOVÉ KORFU JE TENTO ROK ŽHAVĚJŠÍ

22.7.2015 9:39 | Autor: Jan Horák

Řecká ekonomika je možná trochu problémová, ale u přírodního bohatství to naštěstí neplatí a ještě nějakou dobu určitě nebude. Velmi pohledný je vyjma mnoha jiných také řecký kout ležící na přelomu Jaderského a Jónského moře, kterým je Otrantský průliv – řeč je bezesporu o malebném ostrově Korfu.

Tento středomořský kus suché země nabízí něco kolem 615 km² souše, v rozlohovém pojímání je tedy přibližně 4 100 krát větší než vltavský tenisový ostrov Štvanice nebo cca 2 500 krát větší než brněnský park Lužánky či plus mínus 740 krát větší než národní přírodní památka Landek na Ostravsku. Od našeho nejaktivnějšího mezinárodního letiště je Korfu vzdáleno zhruba 1 200 km, od pobřeží Afriky (Tuniska) jej dělí ±800 km a od malajsijského metropolitního Kuala Lumpur odhadem 9 000 km. Když ještě tečujeme problematiku řeckých financí – na Korfu by bylo možné vedle sebe poskládat něco kolem 900 000 000 000 dvoueurových mincí, což by v české měně odpovídalo necelým 49 bilionům.

Korfu spadá pod středomořské klima, díky čemuž nezná sníh. Tedy vlastně zná, třeba při ledové éře v únoru 2012 zavítaly sněhové vločky také sem. Událost se samozřejmě podařilo zaznamenat a zhlédnout ji můžete například zde (záznam pochází z centrálního sektoru severní část ostrova u vesnice Klimatia v nadmořské výšce okolo 250 m.n.m.: https://www.youtube.com/watch?v=QiR-PRoMkpw

V přítomných dnech na Korfu (ani v širokém okolí) srážky pevného rázu rozhodně ani v nejmenším nehrozí. V neděli 19. července zaznamenalo Korfu nejžhavější den července, celého dosavadního průběhu kalendářního i astronomického léta a zcela logicky i uplynulé etapy ročníku 2015 – rtuť teploměru se vyšplhala až na 37.6°C (letištní meteostanice ve středním Korfu).

Období začínající v pondělí 1. června a končící v pondělí 20. července se zde prezentovalo 25.2°C s tím, že nejchladnější moment nastal v ranních hodinách ve středu 24. června, když se vzduch ochladil až na 15.2°C (přes den nanejvýš 27.0°C). V úterý 21. července tu pak bylo až 39.0°C.

Úvodních dvacet červencových čtyřiadvacetihodinovek doneslo na Korfu v průměru 27.4°C s maximem o již zmíněných 37.6°C a minimem o 18.0°C (1.7.). Loňská shodná část sedmého měsíce byla o něco mírnější, neboť si celkově připsala 25.5°C, přičemž nejnižší hodnota činila 18.6°C a ta nejvyšší 33.0°C. Teplotní souhrn v sobě zajité zahrnuje též noční Celsiova čísla, pokud budeme brát v potaz pouze čas popolední, a to konkrétně 15. hodinu, tak by poměr zmíněných časových úseků odpovídal 32.8°C ku 29.5°C (první hodnota se vztahuje na ročník 2015, druhá pak na 2014).

V tuto chvíli nabízejí slané vody obklopující Korfu teplotu v okruhu 27°C – to už rozhodně není špatné. Troposféra by se na Korfu měla v nejbližších dnech tvářit stále stejně – slunečno, slunečno a zase slunečno. Nějaký ten nevodonosný (ve smyslu, že na zem nebudou dopadat kapky) mrak by se sice zjevit mohl, ale to je asi tak vše. Maxima budou rovněž nanejvýš vhodná na pobyt v moři, poněvadž by se měla motat v těsném sousedství 34 až 36°C.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...