STŘEDA BYLA HORKÁ, OPRAVDU VELMI HORKÁ…

23.7.2015 9:43 | Autor: Jan Horák

Vrcholící příliv velmi teplého vzduchu z jihu posílal české středeční nejvyšší odpolední teploty do opravdu velkých výšek – rtuť teploměru na mnoha místech překročila 35.0°C. Při těchto Celsiových hodnotách samozřejmě nejvíce trpí lidé žijící v nižších polohách a k tomu ve městech, kde se přes den, ale zejména pak v noci nezapře zástavba – venkovní teplota sice za tmy poklesne pod 20°C, avšak ta pokojová vlivem tepelného bohatství zdí nikoliv.

Teplota čistě studené vody vytékající ze sprch se v letních měsících za přehnaně vyspělých Celsiových číslic panujících mimo budovy pohybuje kolem 11 až 14°C, avšak vzhledem k tomu, že na lidskou kůži dopadá při určitém proudu a tím rychlosti, tak odvádí teplo mnohem rychleji. Tento slavný pokus o zchlazení organismu má ale pouze dočasný či prakticky nulový efekt – často dojde k opětovné tvorbě potu ještě před ukončením sblížení s ručníkem. Je to jednoduché, ledová sprcha odvede přebytečné teplo pouze z povrchu těla, které tak uvnitř zůstává pořád přehřáté. Svým způsobem to lze přirovnat k vajíčku upraveného natvrdo – když se po uvaření na moment strčí pod proud studené vody, tak jej lze bez problémů držet v ruce. Ale po několika málo sekundách strávených mimo tekoucí vodu se skořápka opět nebezpečně rozpálí – teplo zachovalé uvnitř vajíčka znovu rozžhaví i skořápku.

Praha-Karlov 37.1°C, Brod nad Dyjí anebo Brandýs nad Labem 36.9°C, Klatovy či Dobřichovice 36.8°C, Praha-Libuš rovněž 36.8°C, Most 36.4°C, Poděbrady 36.3°C, Čáslav 36.0°C, Ostrava-Poruba 35.9°C, Olomouc 35.8°C, Holešov 35.7°C… Tak nějak přibližně to v některých koutech evropského srdce vypadalo v těsném okruhu středeční 18. hodiny. O několik hodin dříve padala maxima a pomyslným teplotním tabulkám v tomto případě vévodily střední a západní Čechy, jež někde nabídly 37 až 38°C (Plzeň, Dobřichovice, Praha, Neumětely…). Hranice 37.0°C nicméně byla pokořena i na Moravě, a to například ve Strážnicích, silně nepohodlné počasí ale provedlo též Brňany, kteří se stejně jako Pražané dočkali 37°C. Co je moc, to je moc…

V takovém Bahrajnu, hlavním městě stejnojmenného státu, bylo ve středu 22. července v 18 hodin „pouze“ 34.9°C (letištní meteostanice), tj. o ±2°C méně než v Praze nebo Dobřichovicích (přesně před rokem činilo skóre mezi Prahou-Libuší a Bahrajnem v rámci totožného času 37°C ku 28°C). Metropolitní Dauhá v Kataru zaznamenalo šest hodin před přelomem středečního a čtvrtečního dne 37.1°C (letištní meteostanice), z čehož vyplývá, že bylo na stejné úrovni jako centrální sektor Prahy. Město zvané Fasa (Írán) hlásilo nějakých 360 minut po středečním poledni 35.1°C (letištní meteostanice), nestačilo tedy ani na Most či Holešov. A denním maximem tu bylo „jen“ 36.4°C. A tak dále – letošní 22. červenec zkrátka v Česku pořádně zatopil.

Na jihovýchodě / východě našeho území zřejmě budou nepřerušované tropy pokračovat až do neděle (29 až 34°C), kdy by se mělo celoplošně citelně ochladit, na zbytku českého teritoria by mělo být „nejchladněji“ ve čtvrtek s jeho 24 až 29°C, v pátek a sobotu to poté vypadá na 26 až 31°C. Vedra a sucha už bylo dost, doufejme ve větší vliv Atlantiku, resp. chladnější a vodonosnější oceánské proudění.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...