LETOŠNÍ LÉTO U ŽELEZNIČNÍ STANICE PRASINKY

25.7.2015 11:34 | Autor: Jan Horák

Již od roku 2001 je možné na začátku každého září pozorovat, jak z nástupiště devět a tři čtvrtě na londýnském nádraží King’s Cross vyjíždí Bradavický expres, který po cca čtyřech a půl až pěti hodinách a plus mínus 450 km přijíždí k bradavickému nádraží zvanému Prasinky. To se nachází v severovýchodní Anglii, konkrétně na území národního parku North York Moors v hrabství Severní Yorkshire, přesněji přibližně 100 km severozápadně od Grimsby, zhruba 380 km severovýchodně od irského Dublinu a odhadem 1 600 km jihovýchodně od islandského Reykjavíku. Nadmořský výška se pohybuje v okruhu 200 m.n.m.

Jen kousek od železniční stanice Prasinky se nachází stanice vojenského letectva britských ozbrojených sil (Royal Air Force), která mimo jiných disponuje také meteostanicí (±260 m.n.m.), takže kouzla nekouzla, Britové už od začátku Potterova dobrodružství vědí, jaké je v Bradavicích počasí.

Bradavický expres by měl londýnské nádraží King’s Cross opouštět vždy 1. září v 11 hodin – v roce 2014, tedy při jeho poslední jízdě v rámci zahájení kouzelnického školního roku, ovlivňovalo počasí v Prasinkách a přilehlém okolí oceánské proudění, díky čemuž panovaly klasické podmínky – hodně oblačnosti a do toho nějaká ta dešťová kapka. V tomto případě vykapalo z oblačnosti okolo 2 litrů vody, přičemž teplota vzduchu po celý den kolísala mezi minimálními 10.0°C a maximálními 16.6°C. V ranním a dopoledním čase byla k vidění i mlha.

Letošní meteorologické léto sem zatím (1. červen až 23. červenec) doneslo 12.7°C, nejníže zavítala rtuť teploměru hned v pondělí 1. června, kdy se propadla až na 2.3°C, naopak do největších výšek doletěla ve středu 1. července, a to na vyletněných 26.2°C. Půdu k tomu svlažilo něco málo přes 80 litrů vody. Průměrná rychlost větru činila bezmála 20 km/h a největrnější čtyřiadvacetihodinovkou byl první červen, jenž byl spravován tlakovou níží – v pozdních hodinách dosahovaly nárazy větru rychlosti až 25 m/s, tj. 90 km/h. Rozfoukaný byl i následný červen a příděl dešťové vody za oba dva dny překročil 22 litrů.

Časový úsek trvající od neděle 1. června do středy 23. července 2014 se v této části planety prezentoval 13.8°C, minimem bylo 6.1°C z pátku 6. června a maximem 23.5°C ze soboty 12. července. Akumulace dešťových kapek byla v podstatě stejná jako nyní, a to ±77 litrů vody. Počet dní, ve kterých se dala zpozorovat vodní kapa klesající k zemi, se dostal na 28 – v předešlém případě na 25 (Velká Británie je prostě Velká Británie).

Perioda startující v sobotu 1. června a končící v úterý 23. července roku 2013 darovala této britské lokalitě skromnějších 60 litrů vody a k tomu teplotní součet o 13.9°C. Největší zima panovala v neděli 2. června, když se nad ránem ochladilo na 4.0°C (přes den nanejvýš 13.2°C). Naproti tomu úterý 9. července dokázalo prohřát vzduch až na velmi snesitelných 25.3°C (v noci nejméně 10.8°C).

Posledním nejteplejším dnem bylo pondělí 27. června roku 2011, a to zásluhou svých 29.1°C. Do opačné situace se poslalo úterý 21. prosince letopočtu 2010, neboť slevilo až na -8.6°C (Tmax 1.9°C).

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...