BRATISLAVA JE NA STEJNÉ ÚROVNI JAKO ŠANGHAJ

25.7.2015 11:36 | Autor: Jan Horák

Slovenskou Bratislavu a čínskou Šanghaj od sebe vzdušnou čarou dělí cirka 8 700 km – na takto dlouhou linii by bylo možné těsně za sebe položit ±25.5 milionu jednaapůllitrových lahví nejmenované slovenské přírodní minerální vody. V rámci zeměpisné šířky – vztahovosti vůči rovnoběžkám – už vzdálenostní rozdíl mezi Bratislavou a Šanghají tak výrazný není, poněvadž dělá jen nějakých 1 800 km (Šanghaj leží na prakticky shodné úrovni jako Benghází v Libyi). Podnebí je u bratislavských Slováků mírné, kdežto u šanghajských Číňanů subtropické.

V předešlém a ve smyslu praktického života poněkud nepovedeném kalendářním létě 2014 se Bratislava v prvních třiadvaceti červencových dnech dopracovala k teplotnímu průměru 22°C (Bratislava-Ružinov). Přímořská Šanghaj tehdy za stejný úsek hlásila v průměru 27°C (městská část Baoshan) čili o 3°C více než slovenské hlavní město. Tři stupně Celsia, takový byl rozdíl i v teplotních maximem – v Bratislavě jím bylo 32.3°C, v Šanghaji rovných 35.0°C. U minimálních hodnot už byl nesoulad poněkud větší (přítomnost moře se nezapře) – v Bratislavě 12.2°C, v Šanghaji 20.6°C.

V letošním ročníku je situace poněkud jiná – bratislavští Slováci tentokrát v citovaném období drželi krok se šanghajskými Číňany, jelikož v obou lokalitách bylo teplotním součtem 25°C. Z většího vedra se mohli radovat naši sousedé, kteří tuto středu čelili až 36.9°C. V Šanghaji se nejvíce zapotili v pondělí 13. července, když se během dne oteplilo až na 34.1°C. Také nepoměr mezi nejméně vyspělejšími Celsiovými čísly byl menší, a to 4.8°C (v Bratislavě 11. července 12.1°C, v Šanghaji 7. července 16.9°C).

Jen pro zajímavost a mimo téma: Před několika dny se moderátor relace o počasí na michiganském kanále Fox 17 postaral v přímém vstupu o menší vzrušení, a to kvůli pavoukovi, který narušil prostor kamerové čočky. Tím byl samozřejmě opticky výrazně zvětšen a radost byla na světě. Pan Frank, který je opravdu vyškoleným meteorologem, ale zachoval chladnou hlavu a vše bral s humorem. Jeho počínání můžete zhlédnout zde: https://www.youtube.com/watch?v=bWdsqLbmB_Y

Jen pro zajímavost podruhé a opět mimo téma: Slábnoucí tajfun Halola v pátek zavadil o japonské cca dvoutisícové souostroví Daitódžima, které je situováno plus mínus 600 km jižně od Kjúšú. Na jedné z místních automatických stanic byl v pátek večer japonského času zaznamenán čerstvý vichr o tempu okolo 18 m/s, tj. 65 km/h, s údery přesahujícími 25 m/s, tj. 90 km/h. Rychlost větru ve středu samotného tajfunu se držela v blízkosti 120 km/h, nadále už by ale měla pouze klesat. Bouře by měla zaniknout někde nad Východočínským mořem či v oblasti Kjúšú a přilehlém okolí.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...