ZIMA ZATÍM V KAPSKÉM MĚSTĚ NEDOVOLILA 25°C

26.7.2015 6:46 | Autor: redakce

 

 

Velkoměstské Kapské Město je od rovníku vzdáleno něco kolem 3 650 km, díky čemuž je zeměpisně na takřka identické úrovni jako tuniská Djerba. Klima je ale rozdílné, zatímco severoafrický ostrov spadá pod subtropické / polopouštní podnebí s dlouhodobým ročním srážkovým průměrem okolo 200 mm, tak Kapské Město spadá pod středomořské klima s dlouholetým dvanáctiměsíčním přídělem vody kolem 500 litrů. Obecným teplotním součtem kalendářní zimy na Djerbě je 13°C, v případě Kapského Města je řeč o 12°C. Meteorologická zima 2014 jako celek donesla do Kapského Města rovných 13.0°C (letištní meteostanice), na Djerbě se zima 2014/2015 mohla pochlubit svými 14.1°C (letištní meteostanice) – i tentokrát tedy rozdíl odpovídal onomu 1°C.

V časovém úseku probíhajícím od neděle 1. června do čtvrtka 24. července 2014 se teplota vzduchu v Kapském Městě zdržovala v součtu na 12.3°C s tím, že v pondělí 7. července se nad ránem po bezoblačné noci ochladilo až na 0.6°C (přes den ne více než 14.3°C) a že v neděli 22. června se rtuť teploměru vyšplhala až na letních 26.5°C (minimem bylo 4.8°C – tmavá část dne opět bez oblaků).

V letopočtu 2013, konkrétně v jeho části začínající v sobotu 1. června a končící ve středu 24. července, se jihoafrické velkoměsto mohlo radovat z teplotního průměru o 13.1°C. Velmi chladno bylo v pátek 28. června, kdy se v ranním čase vzduch zchladil až na 1.8°C (denním maximem následně bylo 18.4°C). Naopak tím nejteplejším a nejméně zimním dnem bylo úterý 18. června, které zavítalo až na 27.1°C (noc příjemná – nejméně 8.1°C).

V ročníku označovaném jako 2012 se zcela neodlišné období prezentovalo teplotním souhrnem činícím 12.8°C. I v tomto případě byl k vidění letní den (nejen jeden) a tím nejváženějším bylo pondělí 4. června, neboť nabídlo až 28.2°C. V roce 2011 bylo ve stejných dnech pozorováno až 27.5°C (14. červen) a v roce 2010 až 26.8°C (2. červen). Letos se mezi 1. červnem až 24. červencem alespoň 25.0°C nevyskytlo, nejlepším výsledkem bylo 24.8°C z úterý 7. července. Z toho vyplývá pouze jedno – poprvé v „desátých“ letech tohoto století se zmíněný sektor roku (zimy) obešel bez letní Celsiovy hodnoty a tím tedy zároveň bez letního dne.

Ani v nepříliš vzdálené budoucnosti to v Kapském Městě na léto nevypadá – v neděli i po celý příští týden by se zdejší maxima měla pohybovat kolem 14 až 18°C.

Jen pro zajímavost a mimo téma: V Česku si sice vedra momentálně dávají pauzu, ale až se zase vrátí (nelze asi příliš očekávat, že by se už srpen obesel bez nějaké té tropické série, byť je kraťoučké), můžete kromě pobytu v bazénu či popíjení ledových nealkoholických nápojů sáhnout třeba po melounu, který je kromě vody bohatý též na vitamín A nebo C či na antioxidant lykopen, jenž pomáhá zvládat pobyt na slunečním záření. Navíc prý tělu dodává elektrolyty, které z těla při horkém počasí odvádí proces pocení. Alespoň to tvrdí zaoceánská odbornice na výživu Tanya Zuckerbrot (čtete-li The New York Times, možná ji znáte).

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...