BAKER CITY BYLO REKORDNĚ VYCHLAZENÉ

29.7.2015 7:11 | Autor: redakce

 

Za sedmero řekami (třeba Rýn, Seina, Garonna, Ebro, Mississippi, Missouri a Colorado) a sedmero horami (například Rhön, Vogézy, Pyreneje, Apalačské pohoří, Bílé hory, pohoří Sacramento a Skalnaté hory) leží jeden z nejzápadnějších amerických států zvaný Oregon. Ten je s rozlohou 255 000 km² přibližně 3.2 krát větší než Česká republika, v rámci počtu obyvatel ale za evropským srdcem zaostává, protože zatímco Čechů je něco kolem 10 500 000, tak Oregoňanů je „pouze“ něco okolo 4 000 000, tj. necelá třetina celkové populace Česka.

Malá plechovka obsahující typicky tmavý, lehce přeslazený, ale silně návykový nealkoholický americký nápoj by se na území Oregonu mohla postavit více než stobilionkrát. Objem této tekutiny by tedy dohromady přesáhl cirka 33 bilionů litrů, což už je docela dost – přes 105 Lipenských přehrad.

Oregon je poměrně hornatý, drtivá většina jeho teritoria leží v nadmořské výšce alespoň 800 m.n.m. s tím, že v západní části, kterou prochází Kaskádové pohoří, se zvedá do výšky až téměř 3 430 m.n.m. a ještě dále na západ naopak klesá až k mořské, resp. oceánské hladině (pacifické pobřeží). V silně vyvýšeném severovýchodním oregonském okruhu se kromě mnoha jiných nachází také město zvané Baker City (cca 10 000 obyvatel), jež převyšuje naší Pec pod Sněžkou o plus mínus 300 m.

Zeměpisnou polohou odpovídá tato lokalita evropskému Slovinsku, na rozdíl od něj však nevlastní klima mírné ani středomořské, ale to chladné polopouštní. Poměrně chladno bylo v Baker City také na začátku úterního dne, kdy zde počasí ovlivňovala tlaková výše se středem nad Tichým oceánem. Díky tomu byla ve velmi hornaté západní polovině Spojených států amerických dost zima – například v národním parku Yellowstone bylo u stejnojmenného jezera v úterý ráno naměřeno -1°C.

Vychlazeného jitra se nicméně dočkali také v citovaném Baker City, a to dokonce rekordně – v úterý 28. července roku 1959 zde rtuť teploměru poklesla až na 2.2°C, letos to ve shodný den bylo až 1.8°C.

O nejstudenější moment meteorologického léta 2015 se tu nicméně nejedná, v červnu, konkrétně v neděli čtrnáctého, se totiž ochladilo až na 0.6°C (v ročníku 1976 si tento den připsal -0.6°C). První třetina letošní troposférické letní sezóny ale dokázala v brzkých hodinách i zahřát, neboť v noci z neděle 28. června na pondělí 29. června teplota vzduchu neklesla pod 16.7°C – bez 3.3°C tropická noc… Závěr šestého měsíce byl vlastně v Baker City tropický, počínaje čtvrtkem 25. června se denní maxima zdržovala mezi 32 až 37°C. Tím vůbec nejlepším (nejhorším) výsledkem června je 38.9°C ze soboty 17.6.1961, co se opačné strany mince týče, tak to prozatím nebylo méně než -3.3°C.

Dlouhodobým ročním teplotním průměrem je 7°C, nejméně teplý je prosinec s -4°C (připsal si též absolutní minimum, a to -39.4°C z předsilvestrovského 30.12.1978, rekord padl také o den později, a to již o něco mírnějších -31.7°C) a naopak nejvíce vyhřátými jsou červenec a srpen s 18°C (druhý zmíněný přivedl na svět absolutní maximum o 41.1°C, a to 4.8.1961). Dvanáctiměsíční příděl vody odpovídá 250 až 270 litrům. Počet dní se sněhový vločkami se v průměru motá okolo 55 a ze všech 365 (popř. 366) čtyřiadvacetihodinovek jich dešťové kapky nabídne v průměru 90.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...