PŘED 10 LETY SOTVA 20°C, LETOS SKORO 40°C?

4.8.2015 7:16 | Autor: redakce

 

 

Za 10 let čili za více než 315 360 000 sekund se toho dá stihnout poměrně hodně – vypít přes 9 000 litrů vody (při cca 2.5 litrech denně), prospat přes 25 500 hodin (při cca 7 hodinách denně), protočit na ranních ledových sprchách přes 127 kubíků (127 000 litrů) vody (při cca 35 litrech na 1 sprchu), spotřebovat několik kilometrů toaletního papíru, učinit přes 290 000 000 mrknutí oka (při stále klidném mrkání s pouze ojedinělými nervními režimy), několiktisíckrát přivést vodu do bodu varu atd.

Třeba taková včela by za 10 let dokázala více než 56.8 miliardkrát mávnout křídly (bez přestání, v reálném pojímání by počet mávnutí jejích křídel byl o několik miliard nižší).

Také v troposféře, dějišti meteorologických jevů, se toho za 10 let dokáže udát více než dost (možná až na některé výjimky jako jsou pouštní oblasti) – například Evropou za posledních 240 měsíců prošlo pár tisíc tlakových útvarů.

Před 10 lety, konkrétně v neděli 7. srpna 2005, se nad jižní Skandinávií zdržovala oblast nižšího tlaku vzduchu, která k nám ve spolupráci s oblastí vyššího tlaku vzduchu nad Britskými ostrovy / Norským mořem posílala chladnější a vlhčí vzduch ze Severního moře. Obloha díky tomu byla nejasná a nejvyšší odpolední teploty se až na výjimečné případy nedostaly přes 20°C. Praha se tehdy dočkala 15°C, Brno zavítalo k 19°C, ještě východněji orientovaná Ostrava měla tu čest a byla obdařena až 21°C, severočeské Doksany považovaly za strop 18°C, jihočeské velkoměsto na tom bylo stejně jako Praha, správní město Ústeckého kraje rozhodlo o omezení ohřevu vzduchu na maximálně 17°C a česko-polská Sněžka si vystačila s teplotami do 3°C (a mlhou).

O 10 let později bude s nejvyšší možnou pravděpodobností všechno jinak – v pátek 7. srpna 2015 bychom společně s dalšími více než 10 starokontinentálními státy měli naplno čelit dalšímu útoku horkého afrického vzduchu. Právě poslední den prvního srpnového pracovního týdne se zatím jeví být tím nejhorším – nedojde-li k významnější změně cirkulace vzduchu, měly by se nejvyšší odpolední teploty pohybovat okolo 33 až 37°C s tím, že v nejteplejších kotlinách není vyloučen atak ještě o něco vyšších Celsiových čísel, tj. 38 až 39°C.

V pondělí 20. srpna roku 2012 byla situace obdobná, i tenkrát nás naplno spaloval jižanský expres a ve středních Čechách padlo oněch 40.4°C. Jestli bude tento pátek v Dobřichovicích či jinde zaznamenáno 40°C se teprve uvidí, podmínky pro to sice budou relativně dobré (velmi horko by mělo být už ve čtvrtek, páteční den by tím pádem měl teoreticky mít dobré základy pro případný útok na čtyřicítku), ale v praxi tomu asi tak nebude.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...