MYS M.J.: 7. HODINA O 4. DEN ZASE NA 7°C

5.8.2015 7:18 | Autor: redakce

 

V sobotu 4. července v 7 hodin ráno bylo nad celým Českem slunečno (ojedinělá a nevýrazná vysoká oblačnost se v tomto případě nedala počítat) – jednalo se zkrátka o krásný úvod pěkně tropického dne. I na teplotě vzduchu bylo už v té chvíli znát, co má v tento den troposféra v plánu – na Chomutovsku se v 7 hodin dočkali 19°C, v Doksanech 20°C, v Liberci a v Praze-Libuši 22°C, v pražských Kbelích 21°C, v Pardubicích 20°C, na Brněnsku taktéž 20°C, na Ostravsku 18°C atd. O více než 4 500 km dále směrem na severozápad od jihomoravské Břeclavi si o tropické sobotě mohli pouze nechat zdát. Tedy vlastně nemohli, protože v této části světa nikdo nežije – řeč je o nejsevernějším bodu Grónska čili o mysu Morrise Jesupa.

O první červencovou sobotu se nad mysem Morrise Jesupa zdržovala oblast vyššího tlaku vzduchu – průměrnou hodnotou bylo 1021 hPa s tím, že celkovým rozmezím v rámci všech 24 hodin bylo 1018 až 1025 hPa. Vítr byl pohodový, jeho tempo mezi 00:00 až 23:59 odpovídalo 1 až 7 m/s, tj. 3 až 25 km/h. Odpoledne však bylo poměrně chladno, v pravé poledne a krátce po něm se sice ještě tento mys mohl radovat s hodnot okolo 6 až 7°C, avšak v dalších hodinách už se povětšinou jednalo o mnohem skromnějších 2 až 6°C.

Nejtepleji bylo ráno, a to konkrétně v 7. hodin, kdy se Celsiovy hodnoty dostaly až lehce nad 7°C, konkrétně na 7.4°C – v sobotu 4.7.2015 v 7 hodin tedy bylo 7°C. Přesně o měsíc později se situace v podstatě opakovala – v úterý 4.8.2015 v 7 hodin bylo na mysu Morrise Jesupa 7°C (bez zaokrouhlení šlo o 6.9°C, v praxi ale 0.1°C moc znát není). Kdyby i ve čtvrtek 4.6.2015 bylo v 7 hodin 7°C, šlo by o pěknou letní hrátku s čísly, ale bohužel – čtvrtý červnový pracovní den nabídl v tento čas lehce záporných -2.8°C, což má do +7°C poměrně dost daleko. V letošním červenci a srpnu tím pádem na severoamerickém mysu Morrise Jesupa platilo to, že 7. hodina byla o 4. den v měsíci na 7°C.

Meteorologické letní období 2015 se na mysu Morrise Jesupa doposud (do úterý 4. srpna) v průměru dopracovalo na 1°C. Nejchladnější moment se odehrál hned na jeho úplném začátku, a to krátce po přelomu neděle 31. května a pondělí 1. června, když se v čase 00:00 až 01:00 naměřilo až -6°C. Naproti tomu tím nejžhavějším letním prožitkem bylo snesitelných 12°C z úterý 14. července (o den dříve bylo maximem 1°C a šlo o večerní čas, jinak až do 17. hodiny dělal teplotní rozptyl -1 až 0°C).

V periodě trvající od 1. června do 4. srpna 2014 mys Morrise Jesupa nejenže jako obvykle neuzřel tmu, ale na rozdíl od shodného časového úseku v nadcházejícím letopočtu 2015 také nespatřil Celsiovu dvanáctku – nejlepším výkonem bylo 10°C ze středy 23. července (navíc šlo o noc, přesněji o 1. hodinu, zbytek dne už poté nepřekonal 8°C).

V posledních letech se zde nejsympatičtější 7. hodina objevila v pondělí 12. července roku 2010 a šlo o pohledných 13°C (pak již teplota pouze klesala a v čase poobědovém nebylo více než 7°C). Naopak jedna z těch nejméně pohledných (pro milovníky chladu samozřejmě jedna z těch nejvíce přitažlivých) 7. hodin zavítala na mys Morrise Jesupa v pátek 7. listopadu 2014 a bylo jí -41°C.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...