V ZÁPADNÍ BOLÍVII OPĚT TANČILY SNĚHOVÉ VLOČKY

13.8.2015 8:57 | Autor: Jan Horák

Stát Bolívie zabírá bezmála 1 100 000 km² jihoamerické půdy, takže je zhruba 14 krát větší než česky hovořící evropské srdce. V rámci počtu obyvatel je však na tom Bolívie prakticky stejně jako my – je domovem pro cca 10 500 000 lidí. Bolivijský reliéf je zásluhou And velmi nerovnoměrný, zatímco východní, severovýchodní i severní část Bolívie nabízí také nížiny s nadmořskou výškou do 200 m.n.m., tak západní, jihozápadní a jižní sektor Bolívie zase naopak stoupá do ohromných výšek – nejvyšší bolivijský bod hledí na okolí z výšky 6 452 m (hora Sajama). Nejsevernější kout Bolívie se nachází u 10. jižní rovnoběžky a ten nejjižnější cca 70 km severně od obratníku Kozoroha, takže to znamená, že zeměpisně má tento národ obdobné parametry jako například africký Čad.

Tak třeba La Paz, s více než 2 000 000 obyvateli třetí největší bolivijské město (včetně aglomerace), je situováno v nadmořské výšce přesahující 3 500 m.n.m. – v roce 2014 činila průměrná teplota vzduchu výše umístěné části města normálních 9°C (dlouhodobým průměrem je pak 7 až 11°C, v závislosti na konkrétní nadmořské výšce). O plus mínus 520 km dále směrem na severovýchod lze nalézt lokalitu jménem Trinidad (přes 100 000 obyvatel) – ta už spadá pod nižší polohy (do 150 m.n.m.) a rok 2014 se zde jako celek prezentoval 28°C.

Nad Bolívií byla ve středu ráno k vidění oblačnost, která souvisela se stacionární frontou táhnoucí se přes severní Argentinu a Uruguay až do Atlantického oceánu (stacionární fronta = fronta, která se příliš nehýbe, což je dáno tím, že ani jedna ze dvou nestejnorodých mas vzduchu, které se navzájem „přetlačují“, není schopna vystrnadit tu druhou). Na této frontě samozřejmě byly k vidění srážky, a to včetně Bolívie – nejvydatnější byly v její silně vyvýšené části. A byly sněhové.

Sněhové vločky nejsou v tomto pupku planety vzhledem k jeho výškovým proporcím ničím převratným, až tak časté ale nejsou. Naposledy zde, konkrétně v La Paz a okolí, vydatně sněžilo na americký Den nezávislosti čili v sobotu 4. července – města La Paz, El Alto (asi 1 000 000 stálých občanů) nebo Oruro (necelých 300 000 jedinců) hlásila zásluhou těžkého a mokrého sněhu pěkně bílé ráno. Tedy jak kde, převážně se totiž jednalo o déšť se sněhem, v těch „šťastnějších“ kotlinách ale nasněžilo až několik centimetrů mokrého sněhu, který se tak dobře lepil na vegetaci, čímž došlo ke vzniku typické středoevropské vánoční idylky.

O měsíc později se situace opakovala, neboť 12. srpen též nabídl ve svém úvodu bílé představení, a to jak v La Paz, tak i v Oruro. Na letištní meteostanici v La Paz (±4 065 m.n.m.) bylo v 8 hodin naměřeno 1.2°C a vzduchem létaly dešťové kapky a sněhové vločky. V sousedství letištní meteostanice v Oruro (±3 720 m.n.m.) na tom byly ve smyslu sněhu lépe – v totožní čas a při teplotě o rovných 0°C (v předchozích desítkách minut dokázala rtuť teploměru poklesnout až k -0.3°C) se na zemi při hustém sněžení utvořila několikacentimetrová souvislá sněhová pokrývka.

Bílý kobereček měl možná jako obvykle jepičí život (během dne až kolem 10°C), avšak zdejší sněhomily a zejména pak nejmladší generaci zajisté potěšil. Pohled na sněhem posypané město Oruro (z 25.8.2013) můžete najít zde: https://www.youtube.com/watch?v=N1t0DnRyuq4

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...