TROPICKÁ BOUŘE GONI ZASÁHLA GUAM

16.8.2015 9:53 | Autor: Jan Horák

Na evropském kontinentě bylo v sobotu největrněji v oblasti Bílého moře, kde byl vzdušný prostor spravován tlakovou níží se středem někde nad ruskou Šilegou (tlak vzduchu klesal až k 993 hPa) s tím, že opodál nad severem Skandinávie a nad Barentsovým mořem seděla tlaková výše. Výsledkem byl výraznější tlakový gradient, který byl nejvýraznější v okolí Dvinského a Mezeňského zálivu. Větrno bylo třeba v Archangelsku, kde nárazy větru dosahovaly rychlosti až okolo 15 m/s (54 km/h), podobně na tom ale byly také další lokality situované u Bílého moře. Poryvy větru o tempu přes 13 m/s ( 47 km/h) pak rovněž hlásili někteří Němci, a to v bouřkách. Nejaktivnější bouřková činnost však byla v sobotu odpoledne patrná na severovýchodě a východě Česka, na jihozápadě Polska a na severu Slovenska.

Kupovitá oblačnost zastínila také Guam a Severní Mariany, neboť přes ně o první víkendový den přecházela tropická bouře Goni – ve 14 hodin a 30 minut SELČ se její střed nacházel přímo nad touto tichooceánskou pevninou. Samotný Guam byl bičován větrem o rychlosti až kolem 19 m/s (68 km/h), ještě hůře na tom však byl Saipan, metropolitní ostrov Severních Marian, který musel odolávat větrným úderům o rychlosti okolo 25 až 30 m/s (90 až 108 km/h). Bouře sama o sobě v tu chvíli produkovala vítr o tempu v okruhu 90 km/h, Saipan tedy poznal její plnou moc.

Tropická bouře Goni by měla dále pokračovat na severozápad a ve Filipínském moři by měla poprvé ve svém životě dosáhnout na status tajfunu, přičemž aktuální prognózy mluví o tajfunu 3. nebo 4. kategorie. Čínský Tchaj-wan i přilehlé japonské souostroví Rjúkjú se tím pádem znovu dostávají do potencionálního nebezpečí – přitom právě Tchaj-wan v nedávné minulosti čelil náporu slábnoucího exsupertajfunu Soudelor.

Východně od Guamu a Severních Marian se nicméně očekává zrod další silné oceánské bouře – tropická bouře Atsani, jež se v sobotu odpoledne ve 14:30 středoevropského letního času nalézala přibližně 1 800 km východně od Guamu a Severních Marian, by měla v teplých tichooceánských vodách nad Mariánskou pánví zesílit na tajfun 3. až 4. kategorie. Přes citované kusy suché země by ale přejít neměla, takže by na velkou pohromu dojít nemuselo. A co se Atlantického oceánu týče, tak ten nadále mlčí.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...