ANGLIČANY POTRÁPIL DÉŠŤ, V NORSKU 27°C

16.8.2015 9:56 | Autor: Jan Horák

Lidé lžou, předpovědní modely však sem tam také, a to zejména ve věci srážek při působení zvlněné studené fronty. Zatímco však u lidí tvrzení nepravd v drtivé většině omluvitelné není, tak u předpovědních modelů už tomu tak není – a právě u zvlněných front to platí obzvláště. Jsou totiž velmi špatně čitelné a tím i velice špatně předvídatelné, k tomu je navíc nutní přičíst fakt, že stále probíhá konvektivní sezóna, což celou situaci ještě více komplikuje. Nejsou-li tedy někdy meteorologická slova zcela přesná, neukazujte prsty na ústa, z kterých vzešla, ale na samotnou troposféru – vždyť to ona přeci znehodnotila přesnost prognózy… Frontální rozhraní by nad Českem mělo sedět až do úvodu předposledního srpnového týdne – po celou tu dobu je nutné počítat s přeháňkami a bouřkami s tím, že nejdeštivější by mělo být pondělí, kdy by se hlavně v Čechách, v první řadě v těch západních a jihozápadních, měl konat déšť trvalejšího charakteru.

Přírodní zálivka se v minulých dnech konala také ve Velké Británii a byla přehnaná – na některých místech pršelo tak vydatně, že byl během několika hodin překonán průměrný srážkový úhrn za celý měsíc srpen. Konkrétně šlo například o Eastbourne, které asi nejvíce zná tenisová část českého národa – v tomto jihoanglickém městě odpovídá průměrný srpnový příděl vody necelým 52 litrům, ve čtvrtek však z oblačnosti vykapalo 60 litrů vody, tj. bezmála 120% srážkového aspektu osmého měsíce roku. Přívaly vody spojené s nejmasivnější oblačností zaskočily i samé anglické kanály, které nestíhaly a voda se tak rozvalila po ulicích. Jeden z pohledů na mokrou Anglii, přesněji Brighton, můžete najít zde: https://www.youtube.com/watch?v=KnHypX1OzJA

Teď se zase na chvíli vraťme k nám. Sobotní bouřky a počínající obměna vzdušných mas po dlouhých supertropických dnech více zpestřily české rozložení teplot. Zatímco tedy ještě ve čtvrtek dominovala v Česku od západu až k východu „rudá barva“ v podobě vysokých odpoledních teplot, tak v sobotu už nikoliv – v Karlových Varech bylo v 15 hodin příjemných 24°C (o den dříve 30°C, o dva dny dříve 31°C), v Ústí nad Labem ve stejný čas též dobře snesitelných 26°C (ve čtvrtek 31°C, v pátek 33°C) a na takové Milešovce se sobotní 15. hodina prezentovala 23°C (13. srpna 30°C, 14. srpna 31°C). Vliv bouřky byl dobře patrný v Ústí nad Orlicí – ještě ve 14 hodin se teplota vzduchu motala okolo 30°C a v 16 hodin už byla o 11°C níže (i v 15 hodin bylo Ústí nad Orlicí relativně nedaleko třicítky). Nejvíce rozpálená byla nížinatá Morava, kde namátkou Holešov nabídl až 34°C.

Tepleji než v Ústí nad Labem (přechodně, tj. v určitou dobu) bylo v sobotu odpoledne v norském Trondheimu, který 15. srpna zaznamenal první letní den tohoto roku – rtuť teploměru vylétla až k 27°C s tím, že denní maximum činilo rovných 27.0°C. V Ústí nad Labem bylo teplotním stropem 28.4°C.

Za tímto faktem stála tlaková výše, která do Trondheimu poslala teplý vzduch z jihovýchodu. Navíc se také ozvalo řešení zdejšího reliéfu. Loňské kalendářní léto tady bylo agresivnější, protože v něm byl hlášen tropický den – ve středu 9. července až 31.3°C. V citovaném Ústí nad Labem nebylo v totožný den více než 17.7°C – to je o poznání méně.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...