I TROSEČNÍKŮV OSTROV BYL MOKRÝ JAKO ČESKO

18.8.2015 9:26 | Autor: Jan Horák

Američan Chuck Noland, inženýr pracující pro jednu z nejznámějších amerických firem zaměřených na logistiku, jejíž název je shodný s občasně používanou přezdívkou u švýcarského tenisty Federera, žil klasický uspěchaný moderní život – tedy alespoň do doby, než se z něj stal jediný přeživší letecké havárie. Ta jej odsoudila k pobytu na zcela opuštěném a odlehlém místě bez jakýchkoliv vyhlídek na záchranu a návrat domů. Jeho odhodlání ho však nakonec společně s malou pomocí největšího mořského savce a velkou dávkou štěstí vrátilo zpět do civilizace a celý příběh má tak dobrý konec, byť s mírně hořkým nádechem. Řeč je samozřejmě o americkém snímku Trosečník z roku 2000, který se ve skutečnosti natáčel v jednom z pozemských rájů – na Fidži, a to konkrétně na neobydleném ostrově Monuriki (cca 0.4 km², tj. méně než 0.1% katastrální výměry Prahy), který je situován přibližně 50 km západně od Viti Levu, metropolitního sektoru Fidži.

Nad Fidži seděla v pondělí 17. srpna stacionární fronta, která všem Fidžijcům dopřála velkou oblačnost obohacenou o dešťové kapky. A výjimkou nebyl ani citovaný „Trosečníkův“ ostrov Monuriki, jež byl zavlažován už od samotného úvodu předposledního srpnového týdne.
Díky tomu nabízel tento lidmi nepoznamenaný kout světa obdobné podmínky jako většina České republiky, kterou na počátku nového pracovního týdne provázelo zvlněné frontální rozhraní a s ním spojené srážky. Mezi 00:00 až 06:00 fidžijského času dopadlo na půdu Monuriki něco kolem 800 ml vody, což bylo srovnatelné se stavem ve východočeské obci Huslenky, kde v první čtvrtně pondělka rovněž napršel necelý litr vody.

Ani v rámci teplot se probíraný a filmově proslavený tichooceánský kus suché půdy od Česka (resp. jeho nejteplejších míst) moc nelišil – v čase od 00:00 do 09:00 provázely Monuriki teploty kolem 20 až 21°C, v srdci Evropy to pak bylo 20 až 23°C (Brno). Ve 3 hodiny v noci se moravská metropole zdržovala někde mezi 21 až 22°C – v případě Monuriki šlo o 21°C, Brno tedy vedlo o několik desetin stupně Celsia.

Přesně před rokem měl 17. srpen na Monuriki poněkud jinou tvář – obloha byla povětšinou skoro jasná až polojasná, srážky žádné, denním minimem bylo 19°C a maximum odpovídalo 28°C, takže se jednalo o vskutku příjemný den (letošní 17. srpen považoval za strop 24°C). Brno na tom tenkrát bylo o poznání hůře, a to zejména v ranním čase, kdy rtuť teploměru zamířila až k 9°C. Odpoledne následně stagnovala někde u 21°C.

Jen pro zajímavost a mimo téma: Tropická bouře Goni, která v minulém týdnu přešla přes Guam a Severní Mariany, naplnila ve Filipínském moři svůj potenciál a dosáhla na status tajfunu 4. kategorie – v pondělí činila rychlost větru až nějakých 220 km/h. Tajfun nyní míří k Filipínám / Tchaj-wanu a existuje šance, že během cesty zesílí na supertajfun. Lidem žijícím na ostrově Luzon a Tchaj-wan tím pádem hrozí velké nebezpečí. Co se „sousední“ bouře Atsani týče, ta by se měla stát tajfunem 4. kategorie v nejbližších dnech a potencionálně ohrožuje sever Severních Marian.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...