POLSKÁ VARŠAVA ZŮSTÁVÁ DEŠTĚM NEPOZNANÁ

20.8.2015 9:28 | Autor: Jan Horák

Na území více než milionové české metropole vykapalo od neděle do úterý až 90 litrů vody, čímž byl výrazně vylepšen problém se srážkovým deficitem. Konkrétně v Praze-Libuši napršelo během zmíněných 72 hodin něco málo přes 50 litrů vody, v Praze-Ruzyni šlo o nějakých 57 litrů vody a například v Praze-Kbelích napršelo takřka stejné množství dešťové vody jako v Praze-Ruzyni – rozdíl odpovídal jen cca -1 litru. Ale třeba v okolí vrcholu Ládví, který s nadmořskou výškou více než 350 m.n.m. patří k nejvyšším částem Prahy, bylo půdě dodáno nad 80 litrů vody.

O plus mínus 500 km dále směrem na severovýchod od Prahy leží jedno z dalších evropských hlavních měst, a to konkrétně polská Varšava, která má nejen více mrakodrapů, ale také obyvatel – cca 1 750 000. Zatímco nad Českem setrvávalo mezi 16. až 18. srpnem zvlněné frontální rozhraní, tak nad Varšavou nikoliv. To platilo také ve středu 19. srpna, kdy nad polské velkoměsto zasahovala skandinávská tlaková výše, která se postarala o slunečné počasí, byť s ohledem na severovýchodní proudění nikterak žhavé. Ze stejného důvodu hlásila Varšava slunečno i v úterý 18. srpna a v pondělí 17. srpna. V neděli 16. srpna sice citovaná anticyklóna již pronikala do Polska, avšak nestačila ještě zabránit tvorbě kupovité oblačnosti, která následně došla až do
Varšavy a mírně zvlhčila zdejší zemský povrch. Avšak jen zanedbatelně.

Varšavu (a celé Polsko) stejně jako Česko trápily od začátku srpna velmi vysoké teploty – sobota 1. srpna a neděle 2. srpna možná ještě 30°C nepřekonaly, když si připsaly maxima o 22.9°C a 28.6°C (Warszawa-Okęcie), ale počínaje pondělím 3. srpna odstartovala úmorná vlna veder – hned úvod týdne nabídl až 31.4°C, v úterý došlo k navýšení na 33.4°C, středa donesla až 34.1°C, následný čtvrtek slevil na 33.7°C, pátek zase zdražil na 35.1°C, sobota 8. srpna, kdy si řež připsala 40.0°C, darovala Varšavě až 36.6°C, v neděli 9. srpna bylo maximem 33.9°C, v pondělí 10. srpna se „ochladilo“ na 31.1°C, v úterý 11. srpna činil teplotní strop 33.9°C, středa 12. srpna rozžhavila Varšavu až na 34.5°C, po ní jdoucí čtvrtek 13. srpna trochu zvolnil a nešel přes 30.4°C, pátek 14. srpna byl nakonec s nejvyšší teplotou 29.8°C netropický, sobota 15. srpna stagnovala na 31.9°C a poslední tropickou čtyřiadvacetihodinovkou byla neděle 16. srpna, která vystoupala až na 30.4°C.

Nebýt neděle 16. srpna a oněch cumulonimbů, jež zkrápěly Varšavu 2 litry vody, činil by varšavský srážkový úhrn za úvodních 19 srpnových dnů čistou nulu. Předcházející červenec možná ve věci dodávky dešťové vody nijak nepovedený nebyl, když za všech jeho 31 dnů napršelo necelých 60 litrů vody, ale červen se spokojil jen s 19 litry vody (dlouhodobý průměr je skoro čtyřnásobný) a největší problémy samozřejmě nyní dělá srpen, který je nadále pod 5% průměrného měsíčního srážkového úhrnu.

Minimum deště se mimo jiných projevuje na hladině řeky jménem Visla, která dosáhla historického minima – v nejbližších dnech se čeká pokles na 45 cm. Tím byl překonán rekord z roku 2012, kdy Visla klesla k 52 cm. Vysychající říční koryto opět naskytuje pohled na kdysi vodou, bahnem a pískem zakryté části starých památek. Ale nejen to, třeba před 3 lety bylo v oslabené Visle nalezeno TNT s platností do roku 1939, takže už bylo nějakou dobu po záruce.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...