ÚČINKOVÁNÍ TAJFUNU GONI VE VÝCHODNÍ ASII

25.8.2015 7:45 | Autor: redakce

 

V závěru druhého srpnového pracovního týdne se v Tichém oceánu, konkrétně u 150. východního poledníku a 13. severní rovnoběžky čili zhruba 4 300 km severně od australského Brisbane či plus mínus 2 600 km jihovýchodně od japonského Tokia, zrodila tropická cyklóna. Převládající západní větry následně začaly tuto tropickou oblast nižšího tlaku vzduchu posouvat směrem k asijské pevnině a protože teplota pacifických vod i povětrnostní podmínky a další byly vhodné, tak se z tohoto shluku bouřek stala tropická bouře a následně také tajfun.

Podobu tropické bouře získal tento systém nad Severními Marianami / Guamem, kde potrápil zejména metropolitní ostrov Saipan (±50 000 obyvatel), kam donesl poryvy větru o rychlosti až kolem 30 m/s (108 km/h). Ničeho horšího se naštěstí lidé žijící na těchto kusech suché půdy nedočkali.

Prakticky ihned po vstupu do teplého Filipínského moře začala tropická bouře Goni dle předpokladů rychle nabírat na síle a někde u 142. východního poledníku (odhadem 400 km západně od Severních Marian) dosáhla až na status tajfunu 4. kategorie – tempo cirkulace vzduchu bylo navýšeno až někam k 220 km/h. Plnou sílu vyspělého oblačného víru Goni naplno poznaly některé ze zde ležících atolů, na nich se však žádná velká města ani vesnice nenalézají, k žádné pohromě tak nedošlo.

V pondělí odpoledne našeho času se tajfun Goni zdržoval nedaleko japonského ostrova Kjúšú a přitom produkoval vítr o rychlosti okolo 200 km/h, díky čemuž na Saffir- Simpsonově stupnici zaujímal prostřední neboli třetí pozici. V jižním sektoru Východočínského moře byl tajfun Goni ještě silnější, to na stejnojmenné škále držel stříbrné místo (rychlost větru až 220 km/h).

Jako první byl zasažen hlavní filipínský ostrov Luzon a přilehlé ostrovy v Luzoňském průlivu. Tak například v části Luzonu zvané Aparri (přes 60 000 obyvatel) byl v pátek 21. srpna hlášen mírný až čerstvý vichr o rychlosti 15 až 20 m/s (54 až 72 km/h) s tím, že nárazy větru překračovaly až 28 m/s (100 km/h). O něco dále na sever na tom byli ještě o krapet hůře – ostrov Calayan (Babuyanské ostrovy, Luzoňský průliv) byl o třetí srpnový páteční den omýván čerstvým vichrem o rychlosti 17 až 22 m/s (61 až 79 km/h), přičemž údernost větru činila až +30 m/s (+108 km/h). Souostroví Batanes, které je čínskému Tchaj-wanu ještě blíže než Babuyanské ostrovy, bylo bičováno větrem o rychlosti v okruhu 23 až 26 m/s (83 až 94 km/h) s poryvy až o více než 35 m/s (126 km/h). Samotným Tchajwancům se tentokrát tajfun vyhnul, ale jejich japonským sousedům už nikoliv. Na skupině ostrovů, jež je známá jako Sakišima (cirka 250 km východně od Tchaj-wanu), se výrazná oceánská bouře prezentovala větrem o rychlosti okolo 22 až 28 m/s (79 až 100 km/h) s nárazovostí přesahující 30 až 35 m/s (108 až 126 km/h), v závislosti na přesné poloze (na nejméně krytých místech byl vítr ještě intenzivnější).

Předtím, než tajfun Goni dorazil k ostrovu Kjúšú, ještě trochu rozfoukal souostroví Rjúkjú, ale nikterak moc, neboť o ně pouze zavadil svým vnějškem. Po velmi mokrém a větrném začátku tohoto týdne, kdy bude Kjúšú včetně západu Honšú čelit tajfunu 2. až 1. kategorie, by se bouře Goni měla rozpadnout někde nad Japonským mořem / Severní Koreou / Vladivostokem a okolím.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...