LÉTO 2015 NA NEJRUŠNĚJŠÍM LETIŠTI SVĚTA

1.9.2015 9:27 | Autor: Jan Horák

Mezinárodní letiště Hartsfield-Jackson se nachází v severní polovině jihoamerického subtropického státu Georgie, a to konkrétně u metropolitní a společně s aglomerací též několikamilionové Atlanty. Jde o nejvytíženější letecký uzel na světě – denně tu letadla poslouží více než 250 000 cestujícím (ročně by to mělo být až kolem 95 000 000 cestujících, kteří jsou rozděleni do více než 950 000 letadel) a celkový počet všech odletových brán překračuje dvoustovku.

V časovém úseku od pondělí 17. srpna do středy 19. srpna byly v oblasti Atlanty včetně jejího letiště hlášeny bouřky, při kterých dohromady napršelo něco málo přes 80 litrů vody. Všechny tři dny byly tropické, a to jak ve smyslu minimálních hodnot, tak i těch maximálních – první nabídl až 31.7°C s minimem 21.7°C (večer, v noci z neděle na pondělí nejméně 23.3°C), druhý zavítal až na 31.1°C a za základ považoval 22.2°C a třetí se zdržoval v rozmezí od 22 do 32°C.

Přesně uprostřed této krátké dekády se jedna z bouřek v kooperaci s Američanem Jackem Perkinsem postarala o další „proslavení“ tohoto už tak dost známého letiště – letadla čekající na zklidnění situace v troposféře byla donucena stát nehybně v řadě a vyčkat na povolení ke startu. Do jednoho z letadel však kromě kapek deště vyslala bouřka také blesk – celou událost můžete zhlédnout na videu pana Jacka Perkinse: https://www.youtube.com/watch?v=HZVX921Z0wc

Atlantské letiště zaregistrovalo mezi 1. červnem až 31. srpnem 73 tropických dnů, 19 jich tím pádem bylo klasifikováno jako letních či „jarních“. Nejžhavější bylo úterý 4. srpna, jež považovalo za strop až 36.1°C (v minimu 23°C). Nejvíce pohodlné odpoledne přišlo až v posledních dnech, a to přesněji v neděli 30. srpna, kdy se zdejší rtuť teploměru zasekla už na 23°C, resp. 23.3°C (zároveň ale nešla pod 20°C). V červnu napršelo 175 litrů vody, červenec si připsal srážkový úhrn o 127 mm a v srpnu se z oblohy sneslo 150 litrů vody, takže součtem bylo ±450 000 ml.

Jen pro zajímavost: Průměrem nejvyšších denních teplot v periodě od 1. do 15. srpna bylo na atlantském letišti 33°C, v Praze-Ruzyni se jednalo o 32°C. Před rokem (v totožném čase) šlo v Atlantě o 31°C a v Praze o 24°C – být letošní ruzyňská supertropická vlna v první polovině srpna o něco výkonnější, možná by Letiště Václava Havla překonalo letiště Hartsfield-Jackson.

A namátkou na takovém letišti v Bagdádě bylo průměrem nejvyšších denních teplot mezi 1. až 15. srpnem 2015 46°C – toto u nás naštěstí nehrozí.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...