ZÁŘÍ ZAPOČALO REKORDNĚ – U NÁS I V POLSKU

2.9.2015 7:42 | Autor: Jan Horák

Z meteorologického pohledu byla noc z léta na podzim zásluhou vrcholící advekce velmi teplého vzduchu z jižnějších zeměpisných šířek opravdu „vydařená“. Tak například na Chomutovsku (Tušimice) bylo ještě ve 2 hodiny v noci nepohodlných 21°C (před rokem ve stejný den a čas dosahovala teplota vzduchu 12°C), byť nakonec s minimem 18.9°C na tropickou noc nedošlo. V Ústí nad Labem (v horní části) scházelo do tropické noci opravdu jen málo – rtuť teploměru poklesla až na 19.8°C s tím, že ve 2 hodiny v noci se zdržovala v okolí 25°C (1. září 2014 v 02:00 na tom bylo Ústí nad Labem stejně jako Chomutovsko, takže o ±13°C níže než letos). V Praze-Libuši se hodnoty motaly kolem 23°C, přičemž později došlo k propadu až na 19.3°C. Taková Čáslav patřila k místům, kde noc z léta na podzim tropická opravdu byla – čáslavským prvozářijovým minimem bylo 20.7°C (ve 2 hodiny 24°C).

Jak je vidno, i kratší den je zkrátka na mohutný jižanský příliv příliš krátký. Po východu naší jediné hvězdy samozřejmě teploty začaly jít rychle nahoru a ve velkém překonávaly 33°C. Jak tedy bylo předpokládáno, předchozí rekord pro první den devátého měsíce roku neobstál – 34.5°C z Českých Budějovic z roku 1929 nemělo šanci (totéž platilo pro 35.1°C z Mělníka, tato hodnota až do tohoto roku kralovala všem zářijovým teplotním maximům) – Ropice, Lučina či Karviná překročily 35.0°C a takový Javorník dokonce prolomil hranici 36.0°C.

Vedro nicméně nebylo pouze u nás, ale také v sousedním Polsku, kde se rovněž dočkali přepisu zářijových dějin. Ve čtvrtek 18. září letopočtu 1975 bylo ve městě zvaném Piła (cca 75 000 obyvatel, jde o severovýchod Polska, konkrétně o oblast ležící zhruba 150 km jihovýchodně od Baltského moře a přibližně 550 km severně od Bratislavy) naměřeno rekordních 34.7°C. Avšak nešlo o totální polský zářijový teplotní strop, ten byl totiž narozen ve Vratislavi, a to v neděli 14. září 1947 – úctyhodných 34.9°C. Citované 18. září ročníku 1975 bylo silně atypické, horký africký závan tehdy kromě oněch 34.7°C způsobil, že v hladině 850 hPa (plus mínus 1 500 m.n.m.) bylo 22 až 24°C.

V jednu hodinu odpoledne středoevropského času byla tato hodnota dorovnána – v Tarnówě 34.7°C. O dalších 60 minut později už ale Tarnów hlásil až 35.7°C (a v 15 hodin až 36.1°C), takže jak v Česku, tak i v Polsku bylo historické zářijové maximum navýšeno o více než 1.0°C. Teploty o alespoň 35.0°C zaregistrovala také Vratislav, dále Nový Sadec nebo Lehnice. V Tarnówě bylo vedro už v pondělí 31. srpna, když se vzduch prohřál až na 36.2°C. Následné 1. září ale nakonec bylo o krapet žhavější – Tarnów se v úvodu meteorologického podzimu zastavil až na legendárních 36.8°C.

Zavítáme-li do tarnówské minulosti, tak zjistíme, že 31. srpen 2014 nešel nad 24.1°C a 1. září 2014 považovalo za stopku 22.5°C.

Maxima v okruhu 33 až 36°C pak provázela také Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Chorvatsko, Srbsko, Makedonii, Rumunsko, Bulharsko, Ukrajinu či Bosnu a Hercegovinu.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...