KRÁTER U SOLIKAMSKU ZAPOČAL PODZIM 7°C

7.9.2015 6:58 | Autor: redakce

 

 

Solikamsk je město ležící v severní polovině ruského Permského kraje, přesněji jde o oblast nalézající se při severu Kamské vodní nádrže, tj. odhadem 950 km jihozápadně od Vorkuty, asi 1 200 km severovýchodně od Moskvy a plus mínus 3 700 severně od Perského zálivu. Zeměpisně Solikamsk odpovídá metropolitnímu sektoru Švédska, na rozdíl od něj však nespadá pod klima mírné, ale kontinentální. Solikamsk sám o sobě nijak výjimečný není, ale jeho přilehlé okolí už ano – je zde totiž k vidění velký kráter.

Ten se navíc stále zvětšuje – v listopadu loňského roku dosahoval v průměru 30 m, nyní už je čtyřnásobně větší (v průměru něco málo přes 120 m). Má poněkud nešťastnou polohu, a to v jedné malé vísce (bývalá rekreační obec), která je od samotného Solikamsku vzdálena pouze cirka 3.5 km a jež je tímto kráterem „pohlcována“. Pod zdejšími chatkami a malými domky je nespočet důlních šachet, které byly v závěru meteorologického podzimu 2014 zatopeny. Výsledkem byl propad půdy, který dal vzniku tomuto obřímu kráteru.

Někteří obyvatelé žijící v nedalekém Solikamsku mají z nestabilní půdy obavy, byť dle úřadů městu přímo žádné nebezpečí nehrozí. Pár starších lidí už ale nicméně Solikamsk přes oficiální vyjádření opustilo.

K zaplavení podzemních tunelů a následnému zřícení pevné půdy pod nohama došlo někdy okolo 20. listopadu. Tou dobou už v této části světa panovala zima – ve čtvrtek 20. listopadu po celý den mrzlo a sněžilo (v průměru -3°C). Od tohoto dne až do pondělí 31. srpna zalilo kráter více než 650 litrů vody, na jeho okraj byly nasypány desítky centimetrů sněhu, v sobotu 10. ledna, kdy byla v Čechách registrována Celsiova patnáctka i šestnáctka, se solikamský kráter podíval pod -40°C a na konci června naopak zlehka přešel přes 30°C.

Počátek tohoto kalendářního podzimu (1.9. – 5.9.) se u solikamského kráteru prezentoval 7°C s tím, že v úterý ještě rtuť teploměru poklesla až k 2°C a v sobotu zase vylétla až k 15°C.

Již zesnulé troposférické léto 2015 sem jako celek doneslo 13°C, v neděli 30. srpna se ochladilo až na 0°C a na Mezinárodní den děti byla pokořena hranice 29°C.

Zima 2014/2015 se v tomto koutě Ruska vypracovala na -11°C, o zmiňovanou sobotu 10. ledna 2015 slevila až na -42°C a koncem února naproti tomu navýšila až na 3°C.

V nejbližší budoucnosti by tu mělo být k vidění hodně oblačnosti a nejvyšší odpolední teploty by se měly pohybovat okolo 12 až 16°C, později kolem 5 až 10°C.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...