GRÓNSKÁ STANICE SUMMIT: 15.7.2015 AŽ 2°C

8.9.2015 8:44 | Autor: redakce

 

 

V přílivu chladného vzduchu od severozápadu došlo v neděli 6. září na první sněžení nadcházející sezóny – sněhové vločky zavítaly do Krkonoš i na vrcholky jiných českých hor. V pravé poledne odpovídala teplota vzduchu na česko-polské Sněžce skromnému 1°C (polská stanice), v ranním čase se ale přechodně konaly mrazy, když rtuť teploměru klesla až k -0.4°C. Pocitovou teplotu k tomu výrazně snižoval silný vítr, který v nárazech překračoval rychlost 30 m/s (108 km/h). Slabšího závanu zimy se dočkal také Fichtelberg v německých Krušných horách, který v úvodu neděle slevil až na 2.2°C. Také tady byla k vidění mlha a nějaké ty mokré sněhové vločky (přesně před rokem činila nejnižší teplota vzduchu na Fichtelbergu 13.8°C).

V časovém úseku od pondělí 1. června do pondělí 31. srpna zaznamenal Fichtelberg až 28.1°C, a to v pátek 7. srpna. Na Sněžce, která je o necelý půlkilometr vyšší, bylo v identickém období nejpříjemněji v sobotu 8. srpna, kdy se vzduch prohřál až na 24.3°C. Ve středu 17. června naopak bylo na obou horách dost chladno – v jednom případě šlo v minimu až o -1.3°C, v tom druhém pak o 1.9°C.

O více než 4 000 km dále směrem na severozápad od Fichtelbergu i Sněžky lze ve věčně bílém vnitrozemí Grónska najít výzkumnou stanici Summit, která je v provozu po celý rok. Je situována poměrně vysoko – s polohou v nadmořské výšce přes 3 100 m.n.m. převyšuje Sněžku i Fichtelberg dohromady. Od metropolitního Nuuku je vzdálena cca 1 000 km severovýchodně, od severního polárního kruhu ji dělí plus mínus 700 km severně a od Londýna je oddělena zhruba 3 300 km dlouhou vzdušnou čarou.

Podnebí je zde čistě polární (arktické), průměrnou teplotou vzduchu je -30°C s tím, že „nejteplejší“ červenec nabízí -13°C a nejchladnější leden -43°C. Na meteorologické léto připadá v dlouhodobém průměru -15°C.

Letošní neastronomická letní sezóna si připsala celkem -14°C, nijak zvlášť tedy od statistik neodbočovala. Nejméně ledovým dnem byla středa 15. července, a to díky odpoledním a lehce kladným 2°C – většího „tepla“ ve venkovním prostředí se zdejší vědci nedočkali. Ve čtvrtek 27. srpna se naopak konal nejhlubší ponor – teplota vzduchu poklesla až na silně záporných -39°C.

Perioda zahrnující červen, červenec a srpen letopočtu 2014 se dopracovala k průměru -13°C, přičemž minimem bylo -36°C z 28. srpna a maximem 1°C z 22. července.

Jednou z nejmrazivějších čtyřiadvacetihodinovek posledních let byla středa 11. ledna ročníku 2006, jež si připsala až -61°C (odpoledne, v noci z úterý na středu nebylo méně než -57°C).

Příští měsíc již některé obchody začnou jako obvykle startovat s Vánocemi, tak jen ve zkratce: Na teplo nejbohatší Štědrý den nedávné minulosti byl na stanici Summit spatřen v roce 2006 s „příjemnými“ -27°C, naproti tomu 24. prosinec roku 2007 srazil teplotu až k -54°C.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...